Анатомия на лакът

Лакътната става свързва горната част на ръката(мишницата) с предмишницата. Класифицира се като шарнирен тип става. Анатомия на лакът е следната:

Костна анатомия на лакътя

Артикулиращи повърхности

Състои се от две отделни артикулации(свързания):

  • Трохлеарна изрезка на лакътната кост и трохлеята на раменната кост
  • Глава на лъчевата кост и капитулум на раменната кост
Източник: https://dranandjadhav.in/

Мекотъканна анатомия на лакът

Ставна капсула

Лакътната става както всички други стави има капсула. Има влакнеста структура, която укрепва ставата. Ставната капсула е удебелена медиално и латерално, за да образува колатерални връзки, които стабилизират лакътя при движение (свиване и разгъване).

Бурси

Бурсата представлява мембранна торбичка със синовиална течност. Тя действа като възглавница за намаляване на триенето между движещите се части на ставата, ограничавайки дегенеративното увреждане. В лакътя има много бурси, но само няколко имат клинично значение:

  • Интратендинозна бурса – разположена в сухожилието на триглавия мишничен мускул.
  • Подсухожилна бурса – между олекранона и сухожилието на триглавия мишничен мускул.
  • Подкожна (олекранонова) бурса – между олекранона и надлежащата съединителна тъкан. От всички бурси, нейното възпаление се среща най-често в клиничната практика.

Лигаменти

Ставната капсула на лакътя е подсилена от връзки медиално и латерално.

  • Радиалният колатерален лигамент – намира се от латералната страна на ставата, простиращ се от латералния епикондил и се смесва с пръстеновидния лигамент на радиуса (лигамент от проксималната радиоулнарна става).
  • Улнарният колатерален лигамент – произхожда от медиалния епикондил и се прикрепя към короноидния процес и олекранона на лакътната кост.
Източник: https://www.bostonorthoandspine.com/

Кръвоснабдяване и и инервация

Кръвоснабдяването на лакътната става е от кубиталната анастомоза, която включва странични клонове от брахиалната и дълбоката брахиална артерия.

Инервацията се осигурява от n. medianus, n. musculocutaneus и n. radialis отпред и n. ulnaris отзад.

Функционална анатомия на лакътната става

Както споменахме по-горе, лакътната става е шарнирен тип става. шарнирен тип. Нормалните движения в ставата са:

  • Екстензия – извършва се от трицеpса и m. anconeus
  • Флексия m. brachialis, m. biceps brachii, m. brachioradialis

Едни от най-често срещаните ортопедични проблеми свързанис лакътя са: бурсит на олекранона, изкълчване на лакътната става, епикондилит (тенис лакът), супракондилни фрактури и т.н.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени