Травма на предна кръстна връзка

Предната кръстна връзка представлява структура на коляното, която стабилизира костите като ги придържа една към друга и подпомага движението в колянната става. Най-честата травма е пълното разкъсване на връзката, но тя може да бъде частично скъсана или разтегната.

Честота на травма на предна кръстна връзка

Това е често срещано състояние в травматологията. Достига до 50% от травмите на меки тъкани в областта на коляното като най-често се наблюдава при млади хора в активна възраст. Среща се повече при жени отколкото при мъже поради биомеханични особености.

Анатомия и функция

Анатомия предна кръстна връзка
Anterior cruciate ligament injury. joint anatomy. Vector illustration for biological, medical, science and educational use

Предната кръстна връзка е изградена предимно от колаген. Заедно със задната кръстна връзка, те кръстосват колянната става, откъдето идва името им като свързват бедрената кост – фемур и подбедрица – тибията. Заедно с останалите връзки и сухожилия стабилизират коляното при движение. Основната функция на предната кръстна връзка е ограничение на движението на тибията напред спрямо фемура. Тя представлява вторичен стабилизатор на въртене на тибията спрямо фемур.

Причини за травма на предна кръстна връзка

Скъсването на предна кръстна връзка се развива по-често при спортни активности – футбол, баскетбол, волейбол, ски. Причините могат да бъдат разделени по механизъм на увредата. Индиректна травма – рязка смяна на посоката при тичане, проблем с приземяването от скок, внезапно спиране. Директна травма при страничен удар на коляното. Рискови фактори включват биомеханични особености на коляното при жената, умора, лоша физическа кондиция. При острата травма на предна кръстна връзка може да има асоциирана увреда на латералния менискус. В хроничните случаи с проявена нестабилност се наблюдават хондрални увреди и лезии на медиалния менискус.

Клинична картина

По време на контузията е много вероятно да се усети или да се чуе „пукане“, след което се появява болка и оток. Болката може да варира от лека до тежка, не е добре локализирана и се усеща „вътре“ в коляното. В рамките на няколко минути до часове след травмата се развива вътреставен оток, който може да е значителен. При ходене и извършване на други дейности се усеща нестабилност в коляното и намален обем на движение.

Как се поставя диагнозата травма на предна кръстна връзка?

Тест на Лахман
Maneuver performed to detect rupture of the anterior cruciate ligament

Скъсването на предната кръстна връзка се диагностицира клинично като се използват провокативни тестове, при които се оценява колянната увреда. Тестът на Лахман е най-надеждният и чувствителен метод от всички тестове. На рентгенография обикновено не се виждат изменения. Ядрено-магнитният резонанс е най-използваното образно изследване за потвърждаване на клиничната диагноза на скъсана предна кръстна връзка.

Лечение

Лечението зависи от симптомите на пациента, изследванията, типа на контузията, изискванията за спортни дейности. Консервативно лечение – трябва да се избягват движенията в травмираната област. Това включва обездвижване на коляното, физиотерапия, кинезитерапия, използване на коленен брейс. Препоръчва се при пациенти, които имат разтягане или частично разкъсване на връзката, без чувство за нестабилност на коляното по време на нискоинтензивни тренировки или водят заседнал начин на живот. Продължителността на рехабилитацията е обикновено 3-6 месеца и зависи от тежестта на травмата, предходни натоварвания и спортни цели. Хирургичното лечение включва реконструкция на скъсаната предна кръстна връзка с присадка на сухожилие от друга част на тялото. Сухожилието може да бъде пателарно, подколянно, от мускули на бедрото или подбедрицата. Операцията се извършва с малка камера , която се поставя в коляното – артроскоп, като метода е по-малко инвазивен, с по-малка болка и по-бързо възстановяване след операцията. Препоръчва се при хора с високи изисквания за физическа активност и спортни цели. След операцията ще почувствате известна болка, това е нормална част от процеса на възстановяване.

Д-р Йовчев
Д-р Йовчев
Д-р Йовчев е специалист ортопед-травматолог. Има интереси в областта на еднопротезиране на големи стави, лечения на фрактури, ортопедични заболявания на долен и горен крайник.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени