Щракащ пръст

Щракащ пръст или Стенозиращ тендовагинит на пръстите се среща твърде често. То представлява задебеляване на фиброзната вагина на флексорните сухожилия на пръстите и стеснение на отвори на тази вагина, което от своя страна пречи на плъзгането на сухожилията.

Причини

Етиологията на болестта е неизвестна. Известно е, че не се дължи на бактериозна инфекция. Хроничното пренапрежение допринася за появата на щракащ пръст. По-често засяга жени на средна възраст, диабетици и палеца при малки деца.

Защо пръстът „щрака“?

При задебеление и стесняване на фиброзното влагалище, сухожилието се притиска в мястото на стеснението и се подува проксимално от него. Подутата част от сухожилието преминава трудно през отвора на вагината и при опит да се екстензира(разгъне) пръста се чува прищракване, с което се обяснява щракащият пръст.

Източник:

Симптоми при щракащ пръст

Болезненост в основата на засегнатия пръст и от блокира на пръст в положение на пълна флексия(напълно свит пръст). Болката може да бъде преодоляна чрез пасивно изправяне на пръста с помощта на другата ръка, когато флексията се освобождава с щракане. Много често се напипва възел, обикновено болезнен в областта на основата на засегнатия пръст, което отговаря на отвора на фиброзното флексорно влагалище.

При малки деца се засяга палецът на ръката. Детето не е в състояние да го изправи, тъй като е блокиран в положение на флексия. Твърде често това състояние се бърка с луксация на палеца или деформитет.

Диагностика

Обикновено за диагностициране на щракащ пръст не са необходими специални изследвания. Диагнозата може да бъде поставена с физически преглед.

Лечение

Оперативно

Лечението на това заболяване е оперативно. Продължителността на операцията е кратка. Може да се извърши и с локална анестезия. Решението за операция се основава на това колко болка или загуба на функция имате в пръста Ви.

Нехирургично лечение

Нехирургичното лечение може да се изрази в покой на ръката и избягването на дейности, които го влошават.

Леки упражнения за разтягане могат да помогнат за намаляване на сковаността и подобряване на обхвата на движение в засегнатия пръст.

Лекарства – обезболяващо средства от вида на НСПВС могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението.

Ако имате съмнения за щракащ пръст и се нуждаете от онлайн консултация с ортопед. Може да го направите тук.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

  1. здравейте преди 2 дена се сабодих с малка болка на пръста и края на деня се уваличи болката и момента не мога даси мръдна пръста
    Къкво моше дайе

  2. Здравейте, детето ми е на почти 5 год., от година и нещо забелязвам че средното пръстче остава свито сутрин след сън и отнема време докато се изправи. След това през деня по лесно се изправя, но щрака при всяко изправяне. Има ли начин за корекция различен от оперативен? Може ли да се направи нещо в домашни условия – упражнения, масаж?

  3. Дете на година и 8 месеца не може да разгъне палеца на лявата ръка можем ли да избегнем операцията?

  4. Здравейте, с детенце на 2 г съм и се получи така нареченото щракване на палеца. В момента седи заключен и не може да го изпъне. Видимо изпитва болка. Моля за съвет как да му помогнем и можем ли да избегнем операцията?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени