Щракащ пръст

Щракащ пръст или Стенозиращ тендовагинит на пръстите се среща твърде често. То представлява задебеляване на фиброзната вагина на флексорните сухожилия на пръстите и стеснение на отвори на тази вагина, което от своя страна пречи на плъзгането на сухожилията.

Причини

Етиологията на болестта е неизвестна. Известно е, че не се дължи на бактериозна инфекция. Хроничното пренапрежение допринася за появата на щракащ пръст. По-често засяга жени на средна възраст, диабетици и палеца при малки деца.

Защо пръстът „щрака“?

При задебеление и стесняване на фиброзното влагалище, сухожилието се притиска в мястото на стеснението и се подува проксимално от него. Подутата част от сухожилието преминава трудно през отвора на вагината и при опит да се екстензира(разгъне) пръста се чува прищракване, с което се обяснява щракащият пръст.

Източник:

Симптоми при щракащ пръст

Болезненост в основата на засегнатия пръст и от блокира на пръст в положение на пълна флексия(напълно свит пръст). Болката може да бъде преодоляна чрез пасивно изправяне на пръста с помощта на другата ръка, когато флексията се освобождава с щракане. Много често се напипва възел, обикновено болезнен в областта на основата на засегнатия пръст, което отговаря на отвора на фиброзното флексорно влагалище.

При малки деца се засяга палецът на ръката. Детето не е в състояние да го изправи, тъй като е блокиран в положение на флексия. Твърде често това състояние се бърка с луксация на палеца или деформитет.

Диагностика

Обикновено за диагностициране на щракащ пръст не са необходими специални изследвания. Диагнозата може да бъде поставена с физически преглед.

Лечение

Оперативно

Лечението на това заболяване е оперативно. Продължителността на операцията е кратка. Може да се извърши и с локална анестезия. Решението за операция се основава на това колко болка или загуба на функция имате в пръста Ви.

Нехирургично лечение

Нехирургичното лечение може да се изрази в покой на ръката и избягването на дейности, които го влошават.

Леки упражнения за разтягане могат да помогнат за намаляване на сковаността и подобряване на обхвата на движение в засегнатия пръст.

Лекарства – обезболяващо средства от вида на НСПВС могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

  1. Здравейте, имам щракане на палец. Болките са изнервящи. Пих какво ли не нищо не помага.

  2. Дете на година и 8 месеца не може да разгъне палеца на лявата ръка можем ли да избегнем операцията?

  3. Здравейте, с детенце на 2 г съм и се получи така нареченото щракване на палеца. В момента седи заключен и не може да го изпъне. Видимо изпитва болка. Моля за съвет как да му помогнем и можем ли да избегнем операцията?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени