Болки във врата

Вратът поддържа тежестта на главата. Шията може да бъде уязвима към наранявания и нарушения, които причиняват болка и ограничават движението във врата.

За много хора това е временно състояние, което изчезва с времето. Други се нуждаят от медицинска помощ и лечение, за облекчаване на симптомите.

Анатомия на врата

Гръбначен стълб се състои от 24 кости, наречени прешлени. Седем от тези прешлени образуват шийния отдел на гръбначния стълб. Прешлените, заедно с връзките (които са сравнително дебели) и мускулите, осигуряват стабилност на гръбначния стълб.

Нервните корени се разклоняват от гръбначния мозък през отворите в прешлените (форамени) и пренасят импулсите от мозъка до другите структури в нашето тяло.
Между прешлените има междупрешленни дискове. Те действат като амортисьори при ходене или бягане.

болки във врата
Източник: medanta.org

Причини за болки във врата

Дегенеративни промени (спондилоза) и дискови хернии

При дегенерация на цервикалния диск (междупрешленни дискове в шийния отдел на гръбначния стълб) – обикновено се среща при хора на 40 и повече години, нормалният желеобразен център на диска дегенерира и пространството между прешлените се стеснява. Това води до допълнителен стрес върху ставите на гръбначния стълб, причинявайки допълнително износване.

Шийният диск може също така да изпъкне и да окаже натиск върху гръбначния мозък или корените на нервите. Това е известно като херния на цервикалния диск и води до болка, изтръпване, и слабост в ръцете.

Травма

Вратът е изключително уязвим за нараняване. Инциденти с моторни превозни средства, контактни спортове и падания могат да доведат до нараняване на структурите във врата.

Най-честите наранявания на врата засягат меките тъкани: мускулите и връзките. Тежки наранявания на шията с фрактура могат да увредят гръбначния мозък и да причинят парализа.

Други причини за болки във врата: схващане и скованост

Трябва ли да се притеснявам, ако имам болки във врата?

Ако се появи силна болка във врата след травма (катастрофа, трудова злополука или падане), трябва да обездвижи пациента, за да се избегне риска от по-нататъшно нараняване и възможна парализа.

Важно е незабавно да потърсите медицинска помощ. Времето е най-критичният фактор в превенцията на наранявания след настъпване на травма.


Ако почувствате болка или изтръпване, което започва от врата и продължава към ръцете или други части на тялото, трябва да бъдете прегледани от медицински специалист.

Трудности с фините двигателни умения, като промени в почерка, проблеми със закопчаването и изпускане на предмети, може да са признак за сериозни проблеми с гръбначния стълб.

Независимо от причината, трябва да потърсите медицинска помощ, когато болката във врата е:

  • Непрекъсната
  • Остра и нетърпима
  • Болка във врата придружена от главоболие, изтръпване и слабост в ръцете
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

  1. Zdraveite, imam izkriviavane na shiinite preshleni,i izoseni presshleni na grabna4nia st. veche 20 godini i poveche……
    vaprosa mi e mmoje li da se lekyva ? ili varianti
    Blagodaria Vi
    Lia Mixova

коментарите са затворени.

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени