Гонартроза

Какво представлява гонартроза?

Гонартроза представлява хронично дегенеративно заболяване на колянната става свързано с прогресивно разрушаване на ставния хрущял, формиране на субхондрална склероза и кисти и образуване на остеофити (шипове). При липса на адекватно лечение, може да доведе до тежка инвалидизация и невъзможност за обслужване и извършване на ежедневните дейности.

гонартроза

Каква е честотата?

Най-често засегнатата става от артрозен процес е именно колянната с честота 240 на 100 000 годишно. Около 13% от жените и 10% от мъжете на възраст над 60 години имат симптоматична гонартроза. Поради глобално застаряващото население, е с голямо социално и икономическо значение, тъй като води до нетрудоспособност и инвалидизация на голяма част от популацията.

Какви са рисковите фактори и причини за гонартроза?

Фактори, които са индивидуални особености, и не могат да бъдат повлияни, са възраст, генетична предразположеност, пол (жени>мъже). Наднорменото тегло е от най-значимите и в пряка връзка с гонартрозата фактор. Предшестващи травми, било то мекотъканни (усуквания, навяхвания, луксации) или костни (вътреставни фрактури) са причина за т.нар. посттравматична гонартроза. Претоварване на ставата при спортисти и професии, изискващи механично натоварване, което надхвърля възстановителните способности на коляното са друга причина. Заболявания, които могат да увредят пряко колянната става са ревматоиден артрит, автоимунни и метаболитни заболявания, остеопороза, системна употреба на кортикостероиди. Други причини са слабост на мускулатурата, увеличен ставен лакситет, нарушена механична ос на крайника, което води до абнормно натоварване на определени структури на ставата.

Какви са клиничните прояви на гонартроза?

Клинично заболяването се проявява с хронична болка, първо при натоварване – качване и най-вече слизане по стълби. След това, оплакванията започват да се появяват и в покой, оток и скованост след обездвижване и почивка (най-често сутрин).

В по-напредналите стадии се наблюдава ограничаване на пълния обем на движение, вътреставен излив, отслабване на бедрената мускулатура, усещане за нестабилност и поддаване на коляното, ставна контрактура – невъзможност за пълно изправяне на крака, което нарушава биомеханиката на походката и води до изкривяване и болка в други анатомични области.

Нарушава се механичната ос на крайника по 2 различни начина. При артрозна увреда на вътрешния ставен отдел, колената се изкривяват навън, докато глезените и ходилата се допират и долните крайници заемат формата на буквата „О“ (genu varum, O-Beine). Обратно, при превалираща артрозна увреда на външния ставен отдел, колената се изкривяват навътре и се допират едно-друго, докато ходилата остават раздалечени като долните крайници заемат формата на буквата „Х“(genu valgum, X-Beine).

Как се диагностицира заболяването?

Диагнозата гонартроза се поставя винаги след обстоен преглед от специалист. Основният образен метод на изследване е рентгенографията, която трябва да се извършва в изправено положение, с натоварване (по възможност на един крак), а не в легнало положение. По този начин може да се направи по-добра оценка на артрозния стадий, ставния хрущял и връзковия апарат при динамично натоварване. В зависимост от стадия на заболяването на рентгенографията ще се визуализира стеснение на ставната междина в различна степен, наличие на кисти, субхондрална склероза и остеофити. Ядреномагнитен резонанс не се налага за диагностика на гонартрозата, но може да бъде назначен от специалиста, ако има съмнение за увреда на мекотъканни структури (менискуси, връзки), които са причина за болката в коляното.

Консервативно лечение

Първа линия на консервативното лечение е промяна на начина на живот. Това включва диетична програма, модифицирана активност с цел намаляване на наднорменото тегло. Препоръчва се спортна дейност с ниско натоварване. За избягване на мускулната слабост, мускулни и ставни контрактури и подобряване на обема на движения е уместно провеждането на физиотерапия и кинезитерапия. В началните стадии на гонартрозата и за профилактика се счита, че най-различни видове хондропротектори и хранителни добавки (например Куркума), могат да забавят артрозния процес. В по-напредналите стадии, тяхната употреба е с противоречив ефект. При наличие на симптоматика се използват най-вече перорални нестероидни противовъзпалителни средства и болкоуспокояващи, като тяхната употреба трябва да бъде прецизирана и проследявана от специалист, поради техните възможни нежелани ефекти и лекарствени реакции, особено при продължително използване. При липса на ефект от гореизброените или персистиране на оплакванията, се пристъпва към приложение на вътреставни инжекции с кортикостероид, хиалуронова киселина.

Оперативно лечение

За съжаление, остеоартрозата е необратим процес и при неуспех от консервативното лечение и невъзможност да се преодолеят оплакванията, се налага оперативно лечение, като има строго определени индикации за различните видове интервенции.

Коригираща остеотомия на тибията е оперативна техника, която цели възстановяване на променената механична ос на крайника, подобряване на ставната конгруентност и прехвърляне на натоварването към по-малко износената ставна зона. Валгизиращата (open wedge) е най-често използваната остеотомия при колена с варусна деформация, която се явява алтернатива и може да отложи ендопротезирането на ставата с години.

Уникондилното протезиране е метод на оперативно лечение, който се използва при увреда само на единия ставен сегмент на коляното (медиален, латерален, фемуро-пателарна става), като се запазва анатомията на ставата.

При тоталното колянно ендопротезиране, се извършва цялостна подмяна на увредените костни структури с импланти, като се възстановява нормалната анатомия на ставата. Целта на оперативното лечение е бързо възстановяване обема на движения, намаляване на болката и връщане към нормалния начин на живот.

Не забравяйте, че коляното е сложно устроена става и причините за вашите оплаквания могат да бъдат от най-различно естество. Винаги се консултирайте с вашия специалист ортопед-травматолог, преди да предприемете каквото и да било лечение.

Следваща статия
Д-р Йовчев
Д-р Йовчев
Д-р Йовчев е специалист ортопед-травматолог. Има интереси в областта на еднопротезиране на големи стави, лечения на фрактури, ортопедични заболявания на долен и горен крайник.

Време е за Ваши въпроси

  1. Здравейте, От напревени изследвания на двете колена се установи, че имам „тежки структурни промени в двете коленни стаеи 4 съепен. Терапия флексус боостер 2х1 таблетка. Придружаващи заболявснив: Болест на Адисон от 23 години, лечение с Преднизолон Ф 1и1/2 таблетки на ден; Автоимунен тироидот на Хашимото, лечение с Еутирокс 50мг; остеопороза от 3 години с лечение Пролия на 6 месеца, Пейсмейкър, суха кожа с Розацея.С наднормено тегло, на 70 години. Благодаря Ви за отделеното време. Поздрав

  2. Здравейте,Докторе преди месец извих дясното коляно ,което изпука и усетих силна болка,която продължи 10 дни през които изпробвах доста обезболяващи,мехлеми,компреси и много лед ,но болките продължиха .Отидох в местната болница, там бях прегледана от ортопед,който ми направи рентгенова снимка на която се вижда,че имам гонартроза,след това направих и ямр ,което показа скъсан менискус,излив,киста и шипове .Доктора ми изтегли 5спринцовки течност от коляното след това ми постави обезболяваща инжекция от която се почувствах по добре,но за кратко сега имам отново силни болки които ме притесняват,а лекаря ми казва да пия само диклорапид.Аз съм на 59години .Моля Ви,консултирайте ме какво да правя,за да получа облекчение.Благодаря Ви предварително!

    • Здравейте Евдокия!
      Да разбираме, че е неуспешно медикаментозното лечение на Вашата колянна става. Ше трябва да ни изпратите рентгеновите снимки в системата за онлайн консултации. 0На този линк може да видите как се осъществява тя. Ние държим на поверителността и поради съображения на сигурност искаме тя да се извършва по начина, който е описан в линка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени