Изкълчване (луксация) – значение, симптоми и лечение

Онлайн консултация с лекар

Имате ли нужда от онлайн консултация с ортопед? Изберете лекар, направете заплащане и се консултирайте.

Изкълчването е състояние на трайно разместване на ставните повърхности на костите, изграждащи дадена става. При непълно разместване се говори за сублуксация.

По-често изкълзчването се наблюдава в ставите на горния крайник – най-често на раменната става. В зависимост от разположението на анатомичните структури се касае за предна, задна, горна или долна луксация.

Симптоми при изкълчване на става

Дадената става е деформирана и с блокаж (невъзможни са движенията). Крайникът заема принудително положение. Още се характеризира с:

  • остра болка
  • оток
  • хематом
  • промяна в дължината на крайниците

Как се поставя диагноза?

Чрез физически преглед и рентгенова диагностика.

Какво трябва да се направи при изкълчване на става?

Първото и най-важно нещо е наместване на ставата! В първите няколко часа, околоставната мускулатура е по-слаба и не е изразен в голяма степен отока. Наместването на ставата е препоръчително да се направи под упойка.

След наместването се осигурява пълна неподвижност на ставата за около 25 дни. След този период е нужно да се започне ранна щадяща рехабилитация, продължаваща до укрепване на околоставната мускултура.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени