Какво представлява денситометрия?

Денситометрия е метод за измерване на костната плътност. Това изследване се използва за диагностициране и оценка на остеопороза и други заболявания на костите.

Как се извършва изследването?

При денситометрия се използва специална машина, наречена денситометър, която измерва количеството рентгенова радиация, която преминава през костите на определени области на тялото.

Резултатите от измерването се използват за определяне на костната плътност и се сравняват с нормалните стойности за възрастта и пола на пациента.

Денситометрия

За какво се използва при ортопедично болен?

Денситометрията помага да се определи степента на остеопороза или други заболявания на костите, като предоставя информация за риска от костни фрактури. Тя също така може да се използва за мониториране на ефективността на лечението на остеопороза и за проследяване на промените в костната плътност във времето.

Какво може да се диагностицира с денситометрия?

  1. Остеопения – Остеопенията е предстадийна форма на остеопороза, при която костната плътност е намалена, но все още не достига до нивото, характерно за остеопороза.
  2. Остеомалация – костите са „меки“ и слаби поради недостатъчност на минералите като калций и витамин D.
  3. Болест на Paget – хронично заболяване на костите, което се характеризира с ненормално голямо разрастване на костните клетки, което води до увеличена и неравномерна костна плътност.
  4. Остеит – възпалително заболяване на костите, което може да бъде предизвикано от инфекция, травма или други причини. Денситометрията може да помогне за оценка на костната плътност в засегнатата област.
  5. Хормонални проблеми – хипертиреоидизъм или хипогонадизъм, които могат да повлияят на здравето на костите.

Има ли риск за пациена при денситометрия?

Денситометрията е безболезнена и неинвазивна процедура, която обикновено отнема само няколко минути. Въпреки това, важно е да се отбележи, че излагането на малки дози рентгенова радиация при денситометрията е много ниско и обикновено се счита за безопасно, но може да бъде необходимо да се вземат предпазни мерки при бременни жени или хора, които са били подложени на значително количество рентгенова радиация в миналото.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени