Кости – видове

Костите оформят нашия скелет, който е изграден от над повече от 200 отделни кости. Те притежават голяма устойчивост, която се дължи на особеностите на структурите, които я изграждат.

Какви са основните й функции?

  • Костите са главно депо на калций в организма.
  • Участват активно в хемопоезата.
  • При счупване костите възстановяват целостта си, чрез регенерация на костната тъкан.
  • Освен това се явяват биомеханични лостове, с които мускулите осъществяват движението на нашето тяло.

Колко вида кости има?

Според формата си, те се разделят на дълги, къси и плоски.

Дълги кости

Това са костите, които изграждат горните и долни крайници. Притежават тяло (диафиза) и два края (епифиза). Първата е изградена от плътно костно вещество и съдържа кухина, изпълнена с костен мозък.

Епифизите са иградени от гъбесто костно вещество, покрито от тънък плътен костен слой. Преходът между епифизата и диафизата, се нарича метафиза. В последния се разполага растежния хрущял.

Къси кости

Късите са прешлените, костите в ходилото и китката. Те се изграждат от гъбесто костно вещество. В кухините им се намира червен костен мозък.

Плоски кости

Тук се включват ребрата, гръдната кост и костите изграждащи таза. Плоските кости се изграждат от две плътни костни пластинки, между които се разполага гъбесто костно вещество с червен костен мозък.

Друг вид са, костите на черепа, които са с неправилна форма.

предишна статия
Следваща статия
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени