Видове дискова херния

Доста често срещан проблем в днешно време са дисковите хернии. Те представляват интерес, както за ортопеди, така и за невролози и неврохирурзи.

Какво представлява дисковата херния?

Разкъсване на меката желатинова централна част на нуклеус пулпозус на диска през заобикалящия фиброзен пръстен.  В 95% от всички случаи на херния са включени L4-L5 или L5-S1 отделите на фръбначния стълб.

Степени на дискова херния

Има четири степени на дискова херния: (1) дискова протрузия (2) пролапс на диска (3) дискова екструзия (4) секвестриран диск.  Етапи 1 и 2 се наричат ​​непълни, а 3 и 4 са пълни хернии. 

Начална фаза

Начална фаза на дискова протрузия, не повече от 1/4 от nucleus pulposus притиска фиброзният пръстен.

Дискова протрузия

Пролабиране на диска в спиналния канал без разкъсване на външните влакна на диска. Задният надлъжен лигамент остава непокътнат.

Екструзия на диска

Nucleus pulposus преминава през фиброзния пръстен. Задният надлъжен лигамент е здрав.

Секвестрация

Nucleus pulposus излиза през пръстеновидните влакна и задният надлъжен лигамент се разкъсва. Част от nucleus pulposus e в епидуралното пространство.

Оперативно лечение

При тежки случаи може да се наложи операция. Хирургията обикновено е опция, когато всички други лечения са неуспешни. Въпреки това, ако има загуба на контрол върху червата или пикочния мехур или прогресивна неврологична загуба, операцията е задължителна в спешен порядък.

Ако имате нужда от онлайн консултация с ортопед-травматолог, моля да натиснете тук.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени