Прекомерно ползване на смартфон – може ли да доведе до ортопедичен проблем?

Напредъкът в технологиите променя живота на хората драматично. Все по-често хората използват мобилните си устройства. Прекомерната им употреба обаче може да доведе до нежелани проблеми, засягащи ръцете, китката и рамото.

Областите коите се натоварват са палците и китките. Повтарящото се движение на палеца, може да доведе до проблеми с палеца. С течение на времето някои хора могат да развият болезнено пукане или блокиране на палеца – т.нар. „щракащ пръст“.

Държането на смартфон в неудобна позиция за продължителен период от време може да раздразни сухожилията на китката и предмишницата и може да допринесе за болезнено състояние – болест на „Де Кервен“.

Освен различни тендинити. Хората с предшестващ артрит може да изпитат увеличаване на болката и подуване, когато натоварят 1-ва метатазофалангеална става. Освен болка в ръката и китката, гледането надолу в смартфона с часове придружено с лоша стойка може да натовари мускулите на раменете и врата.

Основното лечение на тези проблеми включва разумни промени в поведението. Хората, които имат тези оплаквания, написани по-горе, е нужно да ограничат ползването на смартфони и да подобрят стойката на горната част на тялото. Ако симптомите не отшумят, може да се наложи използване на шини, лекарства, инжекции или оперативно лечение.

В разумни граници, използването на смартфона, не би довел до ортопедичен проблем, но е важно да се знае потенциала за проблеми с прекомерна употреба.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени