Синдром на карпален тунел – симптоми и причини

Синдромът на карпалния тунел възниква, когато средният нерв (n.medianus) е притиснат в карпалния тунел. Полученият натиск може да се развие поради много причини.

Какво е „карпален тунел“?

Карпалният тунел се образува от костите на китката, които се явяват основа и здравите лигаменти, които образуват покрива.

При увеличаване на налягането в карпалния тунел, нервът се притиска. Когато това се случи, пациентите изпитват типичните симптоми на карпалния тунел, включително болка, изтръпване и „мравучкане“ на част от дланта и пръстите.

Кои пръсти изтръпват при синдром на карпален тунел?

Медианният нерв осигурява сетивност за палеца, показалеца, средния пръст и част от безименния пръст. Петият пръст (кутрето) не се засяга при този синдром. Медианният нерв също така контролира и мускулите на тенара (възглавничката в основата на палеца).

Кога се повишава налягането в карпалния тунел?

Налягането в карпалния тунел се повишава при определени позиции на китката. Много пациенти се оплакват от симптоми на карпалния тунел през нощта, което се дължи на факта, че спят с ръце под главата. Тази позиция може да повиши налягането в карпалния тунел и да влоши симптомите.

Източник: https://www.sinortho.sk/

Причини

 • Травма на китката – изкълчване, фрактура, изгаряне на китката или долната част на ръката може да причини подуване в областта на карпалния канал
 • Анатомични фактори – вроден малък карпален тунел и малки китки
 • Пол – жените са по-склонни да имат синдром на карпалния тунел
 • Възраст – най-голямата възрастова рискова група е 40-60 години
 • Възпалителни състояния – включително ревматоиден артрит
 • Състояния, които увреждат нервите – включително диабет
 • Състояния, които водят до задържане на течности – включително бременност, менопауза и бъбречна недостатъчност
 • Хипотиреоидизъм
 • Акромегалия
 • Професия – най-често се наблюдава на промишлена поточна линия в индустрии като производство, шиене
 • Излагането на вибрации
 • ЗатлъстяванеИндекс на телесните мазнини >30

Може ли бременността да причини синдром на карпалния тунел?

Да, много често. Уставено е, че до 62% от бременните хора развиват синдром на карпалния тунел или изпитват влошаващи се симптоми на състоянието. Това се отнася особено за третия триместър, когато задържането на течности е най-голямо. В резултат на това и налягането в карпания тунел е най-голямо.

Може ли синдромът на карпалния тунел да се подобри без лечение?

Рядко. След като състоянието се развие, ако не се вземат мерки за облекчаване на натиска върху нерва, той в крайна сметка може да бъде трайно увреден.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени