Болки след смяна на тазобедрена става

Онлайн консултация с лекар

Имате ли нужда от онлайн консултация с ортопед? Изберете лекар, направете заплащане и се консултирайте.

Операцията за смяна на тазобедрена става е една от сложните операции в ортопедичната практика. Повечето хора изпитват болка след ендопротезиране, която продължава различно при всеки пациент.

Операцията за ендопротезиране на тазобедрена става значително намалява болката и подобрява качеството на живот. Най-честото оплакване след смяна на тазобедрена става остава болката.

Източник: https://medlineplus.gov/

Колко време продължава болката след смяна на тазобедрена става?

След тази процедура, тъканите претърпяват значителна травма, за да се замени увредената става. Това може да причини остра болка в краткосрочен план, докато в дългосрочен – намалява болката и дискомфорта.

Нормално, пациентите могат да усещат болки и подуване известно време след операцията. Този период може да трае 3-6 месеца.

Според данни от 2015 г. следоперативната болка става хронична при около 10% от пациентите.

Ако имате оплаквания, които продължават по-дълго от този срок и това възпрепятства ежедневната дейност и съня, нужно е да се свържете с Вашият ортопед, който ви е оперирал.

Къде е нормално да усещате болки след тази операция?

В повечето случаи болка след ендопротезиране е лека до умерена. Появява в предната част на бедрото, странично и може да има стрелкащ характер надолу по крака. Освен болка, може да изпитвате изтръпване и мравучкане на оперативното място или към бедрото.

Причини за болките

Различни фактори могат да допринесат за болка в бедрото след смяна на тазобедрената става. Всички тези фактори зависят от вида на оперативния достъп (преден, страничен или заден), вид на имплантите, състояние на костната структура, придружаващи неврологични заболявания и т.н. Генералните причини, като изключим гореизброените, са:

 • разхлабен имплант – имплантът не може да се интегрира с костта и това причинява микродвижения на самия имплант
 • инфекция
 • фрактура на бедрената кост
 • костно ремоделиране – нови натоварвания карат костта да се ремоделира

*При безциментни протези

*Тъй като отнема време на костта да се интегрира към безциментната протеза, твърде бързото връщане към нормалната активност може да увеличи вероятността от усложнения. Понякога ставата може да се разхлаби при активност, причинявайки болка, излъчваща се към бедрото.

Други фактори, които са по-малко вероятни да причинят болка след ендопротизране са:

 • секс
 • възраст
 • тегло
 • височина
 • костната плътност

Възможно лечение при болки след тазобедрено ендопротезиране

При някои пациенти болката ще изчезне сама без лечение. При други обаче, може да продължи повече от нормалното. Възможното лечение, което може да се предложи при този симптом в домашни условия, е:

 • Правилната грижа за раната: Пациентите трябва да обърнат особено внимание на раната, за да избегнат инфекция и допълнителна болка – никога не предприемайте смяна на превръзки, ако не може да осигурите стерилност.
 • Елевация и лед: Повдигането на оперирания крак и компресите с лед могат да намалят подуването и болката.
 • Болкоуспокояващи: Вашият лекар е нужно да ви предпише обезболяващи след изписването от болницата.
 • Може да прочетете статията за рехабилитация след смяна на тазобедрена става, за да видите упражненията, които трябва да се правят в рехабилитационния период

Кога трябва да поискам помощ от ортопед?

Ако имате силни болки и не се повлияват от гореописаните методи, е нужно да се свържете с Вашия ортопед.

Освен това, ако други симптоми придружават болката, това може да е признак на инфекция. Симптомит включват:

 • подуване
 • зачервяване
 • висока температура
 • сълзене или гной от раната
 • болка в покой и през нощта
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

 1. Здравейте. Нормално ли е вече 15 дни след смяна на лява тазобедрена става да усещам болки във бедрото отпред като лек бодеж при движение и леко усещане на болка във таза отзад?
  И като цяло болки и във двата крака предимно по силно вечер ?
  Моля за отговор!🙏

 2. Преди 10 месеца смених тазобедренна става и от тогава имам постоянни болки по целия крак.При рентгенова снимка ми казват ,че ставата е добре но болките са силни и при движение.Опериращият лекар ми каза че не го интересува и е направил каквото и можах. Моля помогнете ми със съвет.В безизходица съм

 3. Здравейте!!Преди 10 месеца смених тазобедренна става но имам силна болка по целия крак.Трудно вървя и то с големи усилия.Опериращият лекар ми каза ,че каквото е можел е направил. Не зная какво да предприема?Моля за съвет и помощ.

 4. На 15.03.2023г смених таз.става пих антибиотик 7 дни но продължавам вечер да имам 37 гр.температура сутрин и през деня нямам.Нормално ли е и до кога?

 5. Преди 4 г смених тазобедрена става. В легнало положение започнах да усещам поносими леки болки в ,,ставата,,
  На какво биха могли да се дължат ?

  • Здравейте! Нужно е да се свържете с Вашия лекар оператор. В такива случаи обикновено е нужно да се направи контролна рентгенова снимка, за да се види състоянието на протезата. Когато се снимате, може все пак да изпратите снимката в нашата чат система за онлайн консултации, за да коментираме резултата.

 6. Здравейте,след смяна на двете тазобедренни стави за период от 6 месеца,ме заболя коляното!Вече 5 месеца имам болка,понамаля,но понякога е силна! Моля за съвет!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени