Де Кервен – стенозиращ теносиновит

Какво представлява болестта на Де Кервен?

Теносиновитът на Де Кервен е възпаление на сухожилието и обвивките му, които минават по дължината на палеца и китката и се прикрепят към основата на палеца.

Накратко симтомите, които може да причини са:

 • При движение на палеца се появява болка в основата на палеца
 • Болки при свиване на ръката в юмрук
 • При хващане на предмет
 • При свиване на китката

Кои сухожилия обхваща?

Засяга abductor pollcis longus (APL) и extensor pollcis brevis (EPB) – накратко дългия абдуктор на палеца и късия разгъвач на палеца. Това са двете основни сухожилия, които подпомагат извеждането на палеца и свиването и разгъването му.

болест на де кервен
Източник: https://www.specialisedhandtherapy.com.au/

Какво представлява сухожилието и защо се получава възпаление?

Сухожилията са подобни на въже структури, които прикрепват мускула към костта, позволявайки на мускула да дърпа и движи костта. Сухожилията са покрити от хлъзгав и тънък слой от мека тъкан, наречен синовиум. Този слой осигурява хранителни вещества на сухожилието и позволява лесно да се плъзгат през обвивката, която ги заобикаля.

Всяко подуване на сухожилията и/или удебеляване на обвивката може да доведе до ситуация, при която сухожилията се притискат в обвивката. Това води до повишено триене и болка при определени движения на палеца и китката.

Каква е причината?

Установени са някои причини, които са често срещани за появата на тази болест:

 • може да бъде причинен от прекомерна употреба на палеца и китката
 • при бременност и кърмене
 • по-често засяга жените на 40-50 години
 • ревматоиден артрит

Какви са симптомите?

Може да почувствате болка в китката от страната на палеца. Това е основният симптом. Болката може да е остра или тъпа. Започва от китката и може да премине нагоре по предмишницата. Обикновено се увеличава, когато се използват ръката и палецът.


Друг често срещан симтопм е подуване в основата на палеца. Може да почувствате усещане за схващане или щракане при движение на палеца.
Болката и подуването може да затруднят движението на палеца и китката.

болест на де кервен

Как се диагностицира?

Изцяло чрез клиничен преглед, чрез специфични тестове от ортопед-травматолог. Не са нужни рентгенови снимки или други образи.

Лечение

Нехирургично лечение на болест на Де Кервен

 • Ортези или шини – държи китката права и палеца, може да облекчи болката, особено когато се носи през нощта
 • Обезболяващи – напр. НСПВС
 • Покой – избягването на дейности, които причиняват болка и подуване
 • Кортикостероидни инжекции

Хирургично лечение на болест на Де Кервен

Оперативното лечение е опция, когато не се повлиява от консервативно лечение. Целта на операцията е да се освободи обвивката на сухожилието, за да се направи повече място за възпалените сухожилия. Обикновено операцията е с кратка продължителност и рецидивите са в малък процент.e Quervain, без да засяга функцията на ръката/китката.

Ако имате нужда от онлайн консултация с ортопед-травматолог, моля да натиснете тук.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени