Ехография

Онлайн консултация с лекар

Имате ли нужда от онлайн консултация с ортопед? Изберете лекар, направете заплащане и се консултирайте.

Ехография – мускулно-скелетната система е сложна и изисква координацията на много кости, мускули, сухожилия, връзки и други структури, за да работят заедно. Има различни методи за изследването им.

Какво е ехография?

Ултразвукът е устройство за изображения, което се състои от преобразувател (малка сонда), който изпраща недоловими високочестотни звукови вълни, които преминават през областта, която се сканира. Някои структури, като например кост, отразяват вълните обратно към трансдюсера, за да създадат изображение, докато течностите позволяват на вълните да преминат. Тази технология ни позволява да оценим по-добре мускулите, сухожилията и други структури.

Използване на ултразвуково изследване в ортопедията

Ултразвукът се използва в ортопедията като неинвазивен образен метод за подпомагане на диагнозата и извършване на някои интервенции под негов контрол.

Източник: https://westcoastorthopedics.com/

Как ехографията може да помогне при рутинни инжекции?

Много често пациентите се притесняват от всяка ортопедична процедура, включително инжекции. Има много причини, поради които ултразвукът може да бъде полезен. Доказано е, че повишава точността, но също така предоставя диагностична информация за лекаря, извършващ процедурата.

Предимства на ултразвуковото изследване?

  • Изгоден като цена метод за срезови снимки
  • Динамична техника на изследване
  • Липсва лъчево натоварване както в рентгеновото изследване. Затова може да се повтаря често.
  • Метод на избор за проверка на тазобедрените стави при кърмачета
Ехографско изследване на тазобедрените стави на кърмаче за вродени луксации и дисплазии

Недостатъци на ехографията

  • Силно зависима от качеството на апарата и опита на изследващия
  • Не може директно да се контролира като други образни методи.
  • Установените равнини на среза трябва да се спазват.
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени