Рентгенова диагностика

Какво представлява рентгенова диагностика?

Рентгеновият образ помага на лекарите да диагностицират и лекуват медицински състояния. Рентгенова диагностика ви излага на малка доза йонизиращо лъчение, за да създадете снимки на вътрешността на тялото – именно костите на горния и долния крайник, таз, гръбначен стълб и т.н Рентгеновите лъчи са най-старата и най-често използвана форма на медицински изображения, особено в ортопедичната сфера.

Какво трябва да направя преди да ме „снимат“?

Това изследване изисква малка или никаква специална подготовка. Уведомете Вашият лекар или рентгеновия лаборант, ако сте бременна или имате противопоказания за рентгеново облъчване. Оставете бижутата у дома и носете широки, удобни дрехи, които имат минимални рентгено-позитивни елементи (метални части).

Кога трябва да се направи рентгенова диагностика?

  • при диагностика на фрактура на кости или изкълчени стави
  • при травма в дадена област на тялото, за изключване на фрактури.
  • подпомага диагностицирането на ракови заболявания на костите
  • при установяване на локализацията на чужд предмет

Как се извършва процесът на снимане?

Рентгеновият лаборант или образният диагностик ще Ви позиционира върху рентгеновата маса (в зависимост от изследването). Когато е необходимо, ще бъдат използвани торби с пясък, възглавници или други устройства за позициониране, за да ви помогнат да поддържате правилната позиция. Основното правило е, когато Ви снимат да сте неподвижен или може да се наложи да задържите дъха си за няколко секунди, докато се прави рентгеновата снимка. Това помага да се намали вероятността от замъглено изображение. Обикновено се правят две или три изображения(проекции) – от различни ъгли или една проекция.

Колко е продължителността на снимане?

Изследване на костите обикновено завършва в рамките от 5 до 10 минути.

Болезнен ли е този метод за диагностика?

Самото рентгеново изследване на костите е безболезнена процедура. Може да усетите болка от принудителната позиция, която заемате по време на „снимането“.

Какви са предимствата на рентгеновият образ?

  • прост, широко разпространен и все още безотказен метод за диагностика на ортопедични заболявания
  • отлична визуализация на кости и стави
  • разширени възможности, чрез прилагане на контрастни материали
  • има относително ниско лъчево натоварване при използване на модерна апаратура с добри бленди
Следваща статия
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени