Компютърна томография в ортопедията

Онлайн консултация с лекар

Имате ли нужда от онлайн консултация с ортопед? Изберете лекар, направете заплащане и се консултирайте.

Техниките за образна диагностика са от изключително важно значение за диагностика на ортопедични заболявания. Освен рентгенова диагностика, ехография, друг важен диагностичен метод е компютърна томография (накратко КТ).

Какво представлява КТ?

Компютърната томография (CT) е инструмент за изображения, който комбинира „рентгенови лъчи“ с компютърна технология, за да създаде по-подробно изображение чрез напречни сечения на изследваната област. CT позволява на ортопеда да види размера, формата и позицията на структурите на крайника.

компютърна томография

Как се извършва?

Пациентът лежи възможно най-неподвижно върху маса, която се плъзга в центъра на подобния на цилиндър компютърен томограф. Процесът е безболезнен. Рентгенова тръба бавно се върти около пациента, като прави много снимки от всички посоки и проекции. Компютърът комбинира изображенията, за да произведе ясен, двуизмерен образ.

Какво се диагностицира с компютърна томография?

Използва се за диагностициране на патология в костите, като например тумори, които не може ясно да се разграничат с рентгенова снимка. Освен на костна, може да се диагностицират и други видове тумори на меки тъкани. Използва се също така за травми в мозъка, гръбначния стълб, корема, таза и т.н. Друго предимство е, че може да се използва контрастен материал за подобряване на изображенията, като се подчертават определени характеристики. Контрастното вещество се изчиства от тялото чрез урината, първо бързо, след това по-бавно през следващите 24 часа.

компютърна томография в ортопедията
b: Костен тумор – срез от КТ. Източник: sciencedirect

Бременност и компютърна томография

При бременни жени сканирането на таза и корема може да подложи развиващия се плод на радиация, но това не е достатъчно, за да причини действителна вреда. CT сканирането в други части на тялото не излага плода на риск.

Заключение

CT сканирането е отличен диагностичен инструмент в ортопедията. Той е безопасен, безболезнен и неинвазивен метод на диагностика.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени