Обезболяване след смяна на става

Целите на следоперативно обезболяване са:

  • да се сведе до минимум дискомфорта и да позволи на пациентите да се движат с по-малко болка
  • по-бързо започване на рехабилитация след операцията

Първите няколко дни след операцията обикновено са най-болезнени. Използват се комбинации от перорални средства (напр. таблетки) или интравенозни лекарства.

Източник: albertahealthservices

Перорални лекарства

Пероралните лекарства за болка могат да включват комбинация от:

Опиоидите е нужно да се използват контролирано, според указанията на Вашият оператор или анестезиолог. Те могат да помогнат за облекчаване на болката след операция, но са опиоиди (наркотик) и могат да предизвикат пристрастяване.

Веднага след облекчаване на болката и начално подобряване, е нужно да се спре приема им.

Интравенозни болкоуспокояващи

Интравенозните (IV) болкоуспокояващи лекарства(напр. инжекционните форми на горепосочените медикаменти) или морфин обикновено се използват като допълнение към пероралните болкоуспокояващи – по време на тежки епизоди на болка. Предимството им е, че действат бързо. Важно е да се използват пестеливо, за да се избегнат сериозни странични ефекти.

Други методи на следоперативно обезболяване

Ако за операцията е бил използван епидурален или периферен нервен блок, епидуралният катетър може да бъде оставен на мястото и анестезията може да продължи в следоперативния период.

За гореописаните е нужно допълнително наблюдение, за да избегнете усложнения, като прекомерна седация или падания.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени