Глюкозамини и хондроитин сулфат – помагат ли при остеоартрит?

Онлайн консултация с лекар

Имате ли нужда от онлайн консултация с ортопед? Изберете лекар, направете заплащане и се консултирайте.

Милиони пациенти страдат от остеоартрит, състояние, при което хрущялът на костите се износва. В търсене на облекчение много хора опитват алтернативни терапии и хранителни добавки, като глюкозамин и хондроитин сулфат.

  • Глюкозамин се намира естествено в тялото. Стимулира образуването и възстановяването на ставния хрущял. Добавките с глюкозамин са от животински източници.
  • Хондроитин сулфат е друго естествено вещество, намиращо се в тялото. Той не позволява на други ензими да разграждат градивните частици на ставния хрущял.

Помагат ли тези добавки при остеоартрит?

Пациентите, които използват тези хранителни добавки, се надяват, че те ще облекчат болката и може би дори ще възстановят ставния хрущял.
Последните доказателства подкрепят първото твърдение.
И двете добавки имат противовъзпалителен ефект, който може да обясни облекчаването на болката.
Повечето проучвания не показват полза от комбинирането на двете добавки.


Няма доказателство, че някое вещество, взето самостоятелно или в комбинация, действително ще забави дегенеративния процес или ще възстанови хрущяла.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени