Смяна на става – подготовка за операция

Правилната подготовка е ключ към успеха на лечението.

При напреднало износване на хрущяла на тазобедрена и колянна става се развиват съответно коксартроза и гонартроза. Нарушава се костната анатомия и се стига до оперативна смяна на става. Ако ви предстои такава намеса, има важна информация, която трябва да знаете.

Хигиена и подготовка на оперативното поле при смяна на става

През деня или вечерта преди операцията, е необходимо старателно и щателно измиване. Независимо дали ви предстои смяна на колянна или тазобедрена става, трябва да се почисти от интимната зона до върха на пръстите на крака. Необходимо е да бъде премахнато окосмяването в областта на оперативното поле. Това се извършва внимателно, за да не се образуват рани, които могат да се замърсят и са в съседство на оперативния достъп.

Осигуряване на кръв и кръвни продукти

Преди оперативната намеса, вашият лекуващ лекар ще ви уведоми, че трябва да осигурите кръводарител. Поне един или по възможност двама човека, които даряват кръв. Това става в определен кръвен център или болница, независимо от коя кръвна група са. Хемотрансфузия може и да не се наложи по време на или след операцията, но го имайте в предвид, когато ви предстои такава интервенция.

Заплащане при смяна на става

Ако сте здравно осигурени, трябва да знаете, че оперативната интервенция като процедура, се покрива изцяло в рамките на клинична пътека 218. За съжаление, малка част от импланта, който ще ви бъде поставен се заплаща от НЗОК. По- голямата част се заплаща от вас. Сумата зависи от различните видове стави. Освен това, има допълнителни плащания в здравното заведение, където ще бъдете оперирани. Това са например избор на екип/лекар, допълнителни консумативи и изследвания.

Анестезия

Какъв вид упойка ще ви бъде направена зависи от много фактори. Това са общото състояние на пациента, съпътстващи заболявания, хирургична техника, продължителност на оперативната интервенция. В нашата стати упойка при смяна на става – тазобедрена и колянна става може да получите повече информация. От вас ще се изисква да преустановите приема на течности и храна вечерта преди операцията.

Д-р Йовчев
Д-р Йовчев
Д-р Йовчев е специалист ортопед-травматолог. Има интереси в областта на еднопротезиране на големи стави, лечения на фрактури, ортопедични заболявания на долен и горен крайник.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени