Как да предотвратим контузиите и травмите по време на ски почивка

Както млади така и по-възрасни хора обожават зимните курорти и ски почивките. В нашата практика често се срещат травми по време на ски.

Най-честите инциденти при зимните спортове се наблюдават при каране на ски, последвано от сноуборд, кънки на лед и спускане с шейни.

Травмите, които срещаме в спешните кабинети са навяхвания, разтежения, изкълчвания и фрактури. Много от тези наранявания се случват в края на деня, когато хората се преуморяват.

Повечето травми по време на ски могат лесно да бъдат предотвратени, ако участниците се подготвят, като поддържат добро физическо състояние и имат известен опит със зимните развлечения.

Източник: hetab.com

Как да се предпазите от травмите?

 • Ако нямате опит в карането на ски, никога не го правете сами. Винаги е по-добре да сте с компания или поне още един човек, който е по-запознат от вас.
 • Загрейте старателно преди да играете или участвате. Незагретите и нетренирани мускули, сухожилия и връзки са уязвими на нараняване.
 • Носете подходящи предпазни средства, включително очила, каска, ръкавици.
 • Проверете дали оборудването работи правилно преди употреба.
 • Носете няколко слоя леки, широки и водо- и ветроустойчиви дрехи за топлина и защита. Носете подходящи обувки, които осигуряват топлина и сухота, както и достатъчна опора на глезените.
 • Спазвайте всички правила на спорта, в който участвате.
 • Вземете урок от квалифициран инструктор, особено в спортове като ски и сноуборд. Научете как да падате правилно и безопасно. Това може да намали риска от нараняване.
 • Обърнете внимание на предупрежденията за предстоящи бури и резки спадове на температурите.
 • Потърсете незабавно подслон и медицинска помощ, ако вие или някой с вас претърпите травма, хипотермия или измръзване. Уверете се, че всички са запознати с правилните процедури за получаване на помощ, ако възникнат наранявания.
 • Пийте много вода преди, по време и след дейностите.
 • Избягвайте да спортувате, когато изпитвате болка или сте изтощени.
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени