Болка след смяна на колянна става

Смяната на колянна става е сред най-често извършваните и изключително успешни ортопедични операции.

Въпреки че, голяма част от пациентите, отново могат да се движат без ограничения, някои от тях се оплакват от болки, въпреки сменената става.

След успешно извършена операция и правилно проведена рехабилитация, около 10% от пациентите продължават да се оплакват от болка при движение или покой.

Кои са най-често срещаните причини?

На първо място, за да се реши проблемът е нужно, той да бъде открит. Ето и най-често срещаните причини за болки след смяна на колянна става:

 • Разхлабване на импланта: Това е най-честата причина за болка. Обикновено се появава след няколко години или няколко десетилетия след операцията. Болки продължаващи месеци след смяна на колянна става – тази причина е малко вероятна!
 • Инфекция: Инфекцията е сериозно усложнение в следоперативния период. Всяко увеличаване на болката предизвиква опасения за инфекция. Най-често признаците са очевидни, но има и такива, които са скрити и външно не могат да се разпознаят (тоест раната е спокойна и коляното външно изглежда нормално без признаци на възпаление – подуване, зачервяване, затопляне, секреция и т.н.)
 • Проблем с капачката на коляното: Към капачката на коляното се прилагат значителни сили дори при нормални дейности, като например ставане от стол, ходене, слизане или качване по стълбите. Днес този проблем се среща рядко, защото повече хирурзи извършват така наречената денервация, за да не срещат пациентите този проблем.
 • Перипротезни фрактури – след прекарана травма/падане.
 • Ограничени рехабилитационни процедури – много пациенти не спазват препоръките за рехабилитация или тя не е достатъчна. Може да прочетете статията за рехабилитация след смяна на колянна става.
 • Други причинители – коксартроза, дископатии, психонестабилни пациенти, ятрогенни увреди(от оператора).
Източник: https://www.saishreehospital.org/

Какви са начините за диагностика?

Вашият ортопед ще предприеме няколко стъпки, за да оцени болката ви – вид, причина.

Физическият преглед може да помогне за идентифициране на инфекция и мекотъканен баланс. Болката, придружена от подуване, зачервяване, висока температура са признаци на инфекция.

Образна диагностика

Рентгеновата диагностика е от съществено значение, за да се определи позицията на имплантите.

Лабораторни изследвания

Лабораторните изследвания влючват маркери за възпаление – като скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и С-реактивен протеин (CRP), левкоцити и др. Повишенията им могат да показват инфекция или други възпалителни състояния.

Ако имате течение от раната, може да се изследва материала за бактериални причинители.

Лечение

Сляпото лечение на болката без познаване на причината е малко вероятно да доведе до добър резултат. Никога не предприемайте сами лечение, винаги е нужно да информирате Вашият ортопед, който Ви е оперирал!

В някои ситуации болката може да се лекува с лекарствени препарати и физиотерапия.

В други случаи, особено ако се подозира разхлабване или инфекция, може да е необходима друга операция, т. н. ревизия. Ревизионната хирургия може да бъде минимално инвазивна или да заменяне на старите импланти с нови.

Има ситуации, при които източникът на болката не може да бъде идентифициран. В такива случаи най-добре е състоянието да се лекува консервативно, тъй като е малко вероятно ревизионната хирургия да доведе до подобрение.​​

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

 1. Здравейте! Вече 8 месеца след смяна на колянна става имам болка и скованост в областта около коляното т.е. най-вече около капачката.
  От направените рентгенови снимки, а по-късно и скенер се установи , че ставата е поставена нормално и няма разхлабване. Бях изпратена в болница,където ми направиха пункция за изследване дали няма вътрешна инфекция.Оказа се няма такава.
  Ходих на 4 рехабилитации след операцията, включително и на водолечение. Болката не минава-скованост,болка, по-висока температура около капачката,обиколката на оперираното коляно е с 2 см. по-голяма, напрежение в коляното , което се предава нагоре по вътрешната част на крака и стига до таза и надолу на около 15 см. под коляното. ЯМР не ми направиха,защото нищо не се виждаше. В болницата ми направиха скенер, но в епикризата нищо не пише за меките тъкани или има ли засегнати нерви. Моля,ако можете да ме посъветвате при какъв лекар да отида и какво изследване може да се направи, за да се разбере какъв е проблема?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени