Артромот – апарат за пасивно раздвижване на тазобедрена и колянна става

Артромот е апарат за пасивно раздижване на големите стави. Това са т.нар CPM машини (Continuous Passive Motion). Използват се най-често на коленни и тазобедрени стави след оперативно лечение.

Функцията на това устройство е да сгъне (флексия) и разгъне (екстензия) съответната става до определен брой градуси. Времето на раздвижване и скоростта могат да се регулират.

За какво се използва артромот?

Възстановяването на нормалната подвижност на ставите след операция може да бъде предизвикателство. Сковаността на ставата може да причини болка и да затрудни възстановяването. Артромотът се използва, за да подобри обхватът на движение, без активното участие на пациента, за намаляване на болката и следоперативен оток.

Артромотът се използва най-често се използва след операция за смяна на колянна или тазобедрена.

Ранното раздвижване на ставите намалява риска от дълбока венозна тромбоза, но са необходими повече изследвания, за да се определи дали използването на CPM е фактор за намаляване на този риск.

Какво трябва да знаете, преди да използвате устройството?

Използването на артромота може да започне още в стаята за възстановяване след операция или в деня след операцията. Пациентите, които имат възможност да си закупят или наемат CPM устройството може да го използват и в домашни условия.

Трябва да се знае, че използването на артромот не може да замести активната рехабилитация. При пациенти, които възстановителния период е по-продължителен, могат да го използват няколко седмици след оперативната интервенция. Този срок не трябва да надвишава повече от 1 месец.

Как работи артромота?

Препоръчително е да се поставя от физиотерапевт. В случаи, когато последният липсва: поставяте коляното си върху поддържащата рамка в средната част, а ходилото се поставя в подложката предназначена за това. След поставянето на долния крайник на устройството, поддържащите колани се стягат.

Продължителността, скоростта, както и градусите за обем на движение трябва да се уточнят с Вашия оператор или физиотерапевт. Важно е, градусите да се увеличават постепенно.

Може да усетите болки по време на развдижването, което е напълно нормално.

Ако имате нужда от онлайн консултация, може да научите повече за нашата безплатна услуга.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

 1. Здравейте,
  защо не мога да си вдигам крака от леглото,на 05.06 съм оперирана ,сменена циментна тазобедрена става. Мога да свия крака от коляното,но не мога даго вдигна,боли и няма сила,правя редовно упражнения има2 см разлика м/ у двата крака. До кога ще сменям превръзката ,кога ще диша раната открито? Кога ще мога да ходя без патерици?Благодаря ви за отговора!

  • Здравейте Господинка,

   20 дни са прекалено кратък период за цялостно възстановяване след такава операция.

   Резултатите от нея зависят от много фактори: в коя степен е била коксартрозата и колко време е чакано; в как степен е хипотрофията на бедрените мускули; в каква позиция е сложена протезата; имало ли е усложнение след операцията и още много други неща.

   Превръзката се маха няколко дни след сваляне на конците – ако няма усложнения.
   Патериците се махат поетапно – също зависи от скоростта на възстановяването Ви.

   Всички тези въпроси е редно да зададете на Вашия оператор, защото той е най-запознат със случая и Вашето състояние.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени