Разлика в дължините на краката след смяна на тазобедрена става

След смяна на тазобедрената става единия крак може да се окаже по-дълъг от другия, най-често това е оперирания крак.

Защо се получава това? Как да се избегне? И как да се коригира?

Какво причинява несъответствие в дължината на краката?

Когато се подлагате на смяна на тазобедрената става, трябва да знаете, че при имплантиране на ставата е важно тя да е стабилна и да не се луксира. В тези случаи понякога се налага да се изберат импланти с по-големи размери. Размерът на имплантите и как точно се поставят определят дължината на крака след операцията.

В случаи, когато пациент страда от двустранна коксартроза и му предстои смяна и на двете тазобедрени стави – трябва да е наясно, че след смяната на първата става, съотвения крак ще е по-дълъг от другия. Задачата на ортопеда при втората операция е да изравни дължините на краката.

разлика в дължините на краката
Източник: issuewire.com

Предотвратяване на несъответствие в дължината на краката

Предоперативното планиране е от съществено значение за определяне на дължината на крака след операцията. Чрез направените рентгенови снимки, може да се планира видът на имплантите, ориентировъчен размер, дължината на костта, която трябва да се премахне по време на операцията, позиция на имплантите и т.н.

Какви оплаквания може да има пациента, при разлики в дължините на краката?

Когато дължините на краката са различни, пациентите могат да изпитат болка и мускулна умора. При увеличение с повече от няколко сантиметра, нервите на крака може да се разтегнат до степен, че да изпитат изтръпване или болка по-надолу по крайника.


Факт е, че много хора с напреднал стадий на коксартроза страдат от скъсяване на съответния крайник. Те свикват с по-късата дължина на крака и след оперативната интервенция и изравняване на краката имат усещането, че крайниците са с различна дължина. Повечето пациенти постепенно се адаптират на симетрията.

Коригиране на несъответствието в дължината на краката

В някои случаи разликата в дължината на краката може да е била очаквана, а в други – не.

При разлика до 2 см. е установено, че пациентите свикват с дължината на краката с течение на времето. Ако несъответствието е повече от около 2 см., тогава може да се наложи да се използват специални подложки или изработване на индивидуални обувки.

При по-големи несъответствияможе да се обмисли за ревизия на тазобедрената става и подменяне на част от имплантите с други. Това обикновено се предприема само при пациенти, силно засегнати от разликата в дължината на краката.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени