Разкъсване на медиален(вътрешен) колатерал на коляното

Механиката и стабилността на колянната става зависят от интегритета и синхронното действие на всички мускулни и връзкови структури (медиален колатерал, латерален колатерал, предна и задна кръстосана връзка).

Всички стабилизиращи колянната става структури функционират съгласувано и нито един лигамент не мобе да бъде увреден самостоятелно, без да не се получи в различна степен увреждане на на другите стабилизиращи структури.

При всяка остра травма на колянната става трябва да бъде поставена точна и прецизна диагноза, след качествено снета анамнеза и клиничен преглед.

Източник: https://coreem.net/

Механизъм на травмата

При механизма на повредата на вътрешната(медиална) колатерална връзка, силата на травмиращият агент предизвиква валгусна деформация (колена на Х) на колянната става при една торзия на подбедрицата в лека флексия в коляното.

Разкъсването на връзката варира от една минимална до пълна руптура (разкъсване) на повърхностния и дълбок слой на връзката.

Последната може да бъде прекъсната на различни нива, или може да бъде изтръгната от бедрената или тибиалната инсерция. При бедреното изтръгване това става с малък костен откъс. Ако действащата сила предизвика разкъсване на връзката и продължава своето действие, настъпва разкъсване на предна кръстосана връзка и повреда на медиален ставен менискус.

Тази повреда е съпроводена с различна стешен разкъсвания на ставната капсула пред или зад страничната връзка.

Симптоми на разкъсания медиален колатерал

При непълно разкъсване на вътрешната колатерална връзка болката се простира по нейното протежение.

При пълно разкване на двата листа на връзката се наблюдават кожни екхимози по нейното протежение.

Пълното разкъсване винаги е съпроводено от ставен излив.

Източник: sportdoctorlondon.com

Диагностика

Рентгенографичното изследване е задължително в две равнини, поради възможността от повреда на интеркондиларната еминенция или импресионна фрактура на тибиалното плато.

Най-точни данни за ракъсване на медиален колатерал дава ЯМР образа.

Лечение

Повечето специалисти препоръчват незабавното оперативно възстановяване на колатералната връзкова повреда, преди започване формирането на гранулационна тъкан. Това лечение е показано при категорична повреда на връзката.

Ако имате нужда от онлайн консултация с ортопед-травматолог, моля да натиснете тук.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени