Скъсване на сухожилието на бицепса в дисталната част

Онлайн консултация с лекар

Имате ли нужда от онлайн консултация с ортопед? Изберете лекар, направете заплащане и се консултирайте.

Скъсване на сухожилието на бицепса обикновено възниква, когато има неочаквана сила, приложена към мускула на бицепса. Механизмът на увредата е повдигане на тежести с фиксиран във флексия (свит) лакът.

Анатомия

Двуглавият мускул на мишницата (m. biceps brachii) се разпростира по цялото протежение на мишницата. В проксималната си част (към рамото) е разделена на две глави – дълга и къса. Дистално (към лакътя) се залавя чрез сухожилието си за туберкула на лъчевата кост (радиуса). В тази статия ще разгледаме скъсване на сухожилието в дисталната част т.е откъм лакътя.

Видове разкъсвания

Скъсване на сухожилието на бицепса могат да бъдат частични или пълни.

 • Частични разкъсвания – тези разкъсвания се характеризират с частична (непълна) увреда, но не прекъсват напълно сухожилието.
 • Пълно скъсване – при пълното разкъсване се отделя сухожилието напълно от неговата точка на закрепване към костта. В повечето случаи разкъсванията на дисталното сухожилие на бицепса са пълни. Това означава, че целият мускул се отделя от костта и се изтегля към рамото.
скъсване сухожилието на бицепса

Причини за разкъсване на сухожилието

 • Травма
 • Мъже над 30 год. имат по-голяма вероятност да получат разкъсване на сухожилието.
 • Пушене – употребата на никотин, може да повлияе здравината и качествата на сухожилията.
 • Кортикостероидни и анаболни стероидни лекарства – тези лекарства също могат да повлияват здравината и качествата на сухожилията.

Симптоми

Болката в момента на руптурата е незначителна. Получава се оток и кръвонасядане в областта на fossa cubiti (лакътна ямка). Движенията в началото в лакътната става са ограничени и болезнени, но са възможни от дейтсвието, поради друга група мускули(супинатори и m.brachialis).

Може да се напипа при палпация прекъснатото сухожилие между радиуса и m.biceps на мишницата.

Източник: https://www.coastalorthoteam.com/

Диагностика

Физикално изследване

При скъсано сухожилие на дисталната част на бицепса, един опитен ортопед може да постави диагнозата без образни изследвания.

Образни изследвания

 • Рентгенова диагностика – в случая това изследване няма голяма стойност, поради мекотъканния характер на патологията.
 • Ултразвуково изследване – тази техника за изобразяване може да покаже свободния край на сухожилието на бицепса, който се е отдръпнал проксимално в ръката.
 • Магнитен резонанс (MRI) – изследване с най-голяма стойност, т.к. създава по-добри изображения на меките тъкани от ултразвуковото изследване. Могат да се изобразят както частични, така и пълни разкъсвания на сухожилието на бицепса.

Лечение

Неоперативно лечение

Основото лечение в случая е оперативно, но все пак може да се предприеме и консервативно (неоперативно) лечение, ако:

 • пациентът е по-възрастен и по-малко активни
 • нараняването е настъпило в недоминиращата Ви ръка и можете да толерирате липсата на пълна функция на ръката
 • Ако имате медицински проблеми, които ви излагат на по-висок риск от усложнения по време на операция
 • Ако не можете да отделите време за необходимата рехабилитация след операцията

Като консервативно лечение, се предлага, покой на ръката за известно време, НСПВС и пасивна рехабилитация при овладяна болкова симптоматика.

Оперативно лечение

Основното лечение при скъсване на сухожилието на бицепса е оперативното. Особено при млади и активни хора.

Операцията за възстановяване на сухожилието трябва да се извърши през първите 2-3 седмици най-късно след травмата. След този период сухожилието и мускулът започват да се скъсяват и може да не е възможно да се възстанови функцията на ръката с операция.

Въпреки че има други възможности за пациенти, които искат късно хирургично лечение за това нараняване, те са по-сложни и като цяло по-малко успешни.

Често срещан хирургичен вариант е сухожилието да се прикрепи с шевове през дупки, пробити в лъчевата кост. Друг метод е сухожилието да се прикрепи към костта с помощта на малки метални импланти (наречени анкери).

Има плюсове и минуси за всеки подход.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени