Причини за болки в рамото

Рамото или раменната става има сложна анатомия, защото в изграждането й участват няколко кости и съвкупност от връзки, сухожилия и мускули. Това е така, защото рамото има доста голям обем на движение в повече от 2 равнини. Мобилността обаче има своята цена. Това може да доведе до проблеми с меките тъкани или костните структури в рамото Ви, което води до болки в рамото.

Болките в рамото могат да са при движение на рамото или през цялото време. Тя може да е временна или по-продължителна. Във всички случаи обаче е нужно да се обънете към ортопед-травматолог, за диагностично уточняване и последващо лечение. В тази статия ще намерите информация за източника на болки в рамото.

Кратка анатомия на рамото

Раменната става се изгражда от 3 кости – раменната кост(хумерус), лопатка и ключица. Главата на раменната кост лежи в гнездо, което се намира в лопатката – т. нар. гленоид. Съвкупността от мускули и сухожилия(ротаторен маншон) поддържат главата на раменната кост в гленоида и придават стабилност. Виж повече за анатомия на раменна става.

болки в рамото
костите изграждащи рамото

На какво може да се дължи болката в рамото?

  • възпаление на сухожилията (тендинит), възпаление на бурсите (бурсит)
  • частично или тотално разкъсване на сухожилията – причина за нестабилност на раменната става
  • артрит
  • счупване (фрактура) на костите, изграждащи раменната става
  • възпаление на нервните коренчета, инервиращи съответната област
  • други по-редки причини – тумори

Бурсит на рамото

Бурсите са малки, пълни с течност торбички, които са разположени в ставите по цялото тяло, включително и рамото. Те действат като възглавнички между костите и меките тъкани и помагат за намаляване на триенето помежду им.

Понякога пренаторварането на рамото води до възпаление и подуване на бурсата между ротаторния маншон и част от лопатката, известна като акромион. Резултатът е състояние, известно като субакромиален бурсит.

Бурситът често се среща във връзка с тендинит на ротаторния маншон. Многото тъкани в рамото могат да се възпалят и да станат болезнени. Всичко това води до затрудняване извършването на ежедневните дейности на пациентите.

болки в рамото - анатомия
сухожилия в раменната става

Тендинит на рамото

Тендинит е възпаление на сухожилие. Последните са продължения на костта и служат за свързане на мускула с костта. Тендинитите се класифицират като остри и хронични.

  • Остри – най-често възникват при млади хора по време на физическа работа или спорт.
  • Хронични – срещат се в резултат на дегенеративни заболявания – артрит при възрастни.

Най-често засегнатите сухожилия в рамото са тези на ротаторния маншон, които са 4 на брой и сужолието на дългата глава на бицепса.

Разкъсване на сухожилията на рамото

Частичното или тотално разкъсване на сухожилието може да е резултат от травма или дегенеративни промени в сухожилията, дължащи се на напредване на възрастта. Тези разкъсвания (руптури) могат да бъдат частични или да отделят напълно сухожилието от прикрепването му към костта (тотални). В повечето случаи на пълни разкъсвания сухожилието се отдръпва от прикрепването му към костта. Нараняванията на ротаторния маншон и сухожилието на бицепса са най-често срещаните.

Импиджмънт на рамото

Импиджмънт се обяснява като състояние, когато горната част на лопатката (акромион) оказва натиск върху подлежащите меки тъкани, когато ръката се повдигне далеч от тялото. В този момент, акромионът притиска сухожилията и бурсата на ротаторния маншон. Това може да доведе до бурсит и тендинит, причинявайки болки в рамото и ограничаване на движението в раменната става.

болки в рамото

Изкълчване на рамото

Изкълчването на рамото може да бъде частично, когато главата на раменната като излиза само частично от гнездото. Това състояние се нарича сублуксация. Пълна дислокация означава, че главата на раменната кост цялостно не лежи в гленоида.

В резултат от сублуксацията или луксацията – връзките и сухожилията около рамото се преразтягат или разкъсват. Повтарящите се дислокации, причиняват болки в рамото и нестабилност при вдигане на ръката или отдалечаване от тялото. Повтарящите се епизоди на сублуксации или дислокации водят до повишен риск от развитие на артрит в ставата.

Артрит на рамото

Болката в рамото може също да е резултат от артрит. Има няколко вида артрит. Най-често срещаният тип е остеоартритът. Симптоми като подуване, болка и скованост обикновено започват на средна възраст. Остеоартритът се развива бавно и болката, която причинява, се влошава с течение на времето.

Остеоартритът може да бъде свързан със спортни или професионални травми или хронично износване.

Често хората избягват движенията на рамото в опит да намалят болката. Това понякога води до втвърдяване на мекотъканните части на ставата, което води до болезнено ограничаване на движението.

Фрактури (счупване)

Фрактурите на рамото обикновено включват ключицата, раменната кост и лопатката. При по-възрастни пациенти са резултат от падания. При по-млади пациенти фрактурите на рамото често са причинени от високоенергийни травми, като катастрофа с моторно превозно средство или травма при контактни спортове.

Ако имате болки в рамото Ви, може да се консултирате безплатно с ортопед-травматолог в нашия виртуален кабинет.

Статията продължата в диагностициране и лечение на болки в рамото

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени