Лечение на болки в рамото

Тази статия е продължение на Причини за болки в рамото, ако имате болки в рамото е желателно, да прочетете първо нея.

Първата стъпка в оценката на болки в рамото е задълбочената медицинска история или т.нар снемане на анамнеза. Ортопед-травматологът може да попита как и кога е започнала болката, дали се е появила преди и как е била лекувана. Както и други въпроси, които да Ви помогнат да определите както общото Ви здравословно състояние, така и възможните причини за проблема с рамото ви.

Тъй като повечето състояния на рамото се влошават от специфични дейности и се облекчават от специфични дейности, медицинската история може да бъде ценен инструмент за намиране на източника на вашата болка.

Физикален преглед

Освен медицинската история, за диагностициране на болки в рамото е нужен и физикален преглед. Ортопед-травматологър по време на преглед търси аномалии, подуване, деформация или мускулна слабост и проверява за чувствителни области. Тества се също и обемът на движение на раменната става.

Образни изследвания

  • рентгенов образ – рентгеновите снимки ще покажат всякакви наранявания на костите, които изграждат раменната става.
диагностика при болки в рамото
рентгенов образ при импиджмънт на дясно рамо
  • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и ултразвук. Тези образни изследвания създават по-добри снимки на меките тъкани. ЯМР може да помогне на Вашия лекар да идентифицира наранявания на връзките и сухожилията около раменната ви става.
ядрено-магитент резонанс на рамо
ЯМР на рамо
  • ЕМГ (електромиография) – за да оцени състояните на нервите, намиращи се или инервиращи тази област.
  • Артроскопия – при тази хирургична процедура се гледа вътре в ставата с оптична камера. Артроскопията може да покаже наранявания на меките тъкани или костите, които не са очевидни от физическия преглед, рентгеновите лъчи и други тестове. Освен че помага да се намери причината за болката, артроскопията може да се използва за лечение на проблема.

Лечение

Постелен режим

Лечението обикновено включва почивка, нямаляване активността на физическите дейности. Здраворазумните решения, като избягване на пренапрежение, могат да помогнат за предотвратяване на болки в рамото.

Медикаменти

Вашият ортопед-травматолог може да Ви предпише лекарства за намаляване на възпалението и болката. Ако е предписано лекарство за облекчаване на болката, то трябва да се приема само според указанията. Може също да препоръча инжекции с обезболяващи лекарства или стероиди за облекчаване на болката.

Хирургично лечение

При неуспех с горепосочените методи е нужно да се премине към хирургично лечение. Като цяло някои състояния като, фрактури, често повтарящи се дислокации, руптури на сухожилия, хронични бурскити налагат навременна хирургична намеса.

артроскопия на рамо
артроскопия на рамо

Хирургията включва артроскопия на раменна става за декомпресия при импиджмънт или възстановяване на разкъсани тъкани или традиционни отворени процедури за по-големи реконструкции или ендопротезиране на рамото.

предишна статия
Следваща статия
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

  1. От няколко седмици имам болка в дясна раменна става. Болката е в горна и задна външна част на мускулната част от рамото. Опитвах с намазване с Афамил и извлек от конски кестени – без полза. Надявам сне да ми помогнете със съвет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени