Тенис лакът

Онлайн консултация с лекар

Имате ли нужда от онлайн консултация с ортопед? Изберете лекар, направете заплащане и се консултирайте.

Тенис лакът – латерален епикондилит представлява възпаление (тендинит) и последваща дегенерация (тендиноза) на зона по външната повърхност на лакътя, предизвикана от претоварване и пренапрежение. В тази зона се намира залавното място на сухожилията на мускулите екстензори на предмишницата. Тези мускули имат за роля изправянето (екстензия) на китката и пръстите.

Честота

Засегнати са 1-3 % от общата популация като най-често се наблюдава в активна възраст 35-50г. с равно разпределение между мъже и жени. Въпреки наименованието тенис лакът, доста малка част от хората имащи това заболяване практикуват тенис. Обикновено е засегната доминантната ръка.

Причини за тенис лакът

Латерален епикондилит се развива често при хора извършващи физическа или трудова дейност свързана с еднообразни и повтарящи се движения, които водят до претоварване на зона по страничната повърхност на лакътя. Екстензията – изправяне/разгъване на китка и пръсти и пронацията – завъртане на предмишницата, така че дланта да сочи надолу, са движенията, които предизвикват болезненост и са в основата на механизма на травмата. Обхванато от процеса е сухожилието на m. extensor carpi radialis brevis. Тенис лакът минава през остра фаза на заболяването, която е до 3 месеца и в нея доминира възпалителния характер на заболяването – тендинит. Хронична фаза > 3 месеца е с дегенеративен характер, установяват се микроразкъсвания на сухожилията – тендиноза.

Клинична картина

Клинично при тенис лакът се установява болка при натиск върху страничната повърхност на лакътя и по-точно зоната на латералния епикондил или предно от него. Може да има болка по хода на предмишницата и екстензорните сухожилия. Обикновено болката в началото се провокира само при извършването на определени движения, а при напредване на заболяването е възможно да я има и в покой. Намален е силовия захват, особено при изправен лакът.

Диагноза

Тенис лакът се диагностицира клинично без необходимост от специални образни изследвания. Те се използват за специфиране степента на увредата. Използват се специални провокативни тестове – маньоври и определени движения, които предизвикват болка: екстензия на китката срещу съпротивление при изправен лакът, изправяне на пръстите срещу съпротивление при максимално сгъната китка и т.н. На рентгенография не се виждат изменения. При хроничните форми може да има наличие на калцификати по хода на сухожилието. На ядрено-магнитен резонанс се наблюдава оток и дегенерация на сухожилието. На ехографско изследване се вижда задебеляване и хипоехогенност на същото.

Консервативно лечение на тенис лакът

Модифициране на физическата и трудова дейност – избягване на движенията, провокиращи болка, е първа линия в лечението на латерален епикондилит. При персистиране на оплакванията е уместно използване на нестероидни противовъзпалителни средства под формата на гел – локално и под формата на таблетки – перорално. Физиотерапията и кинезитерапията са ключов момент в лечението. Те включват извършване на изометрични упражнения, стречинг, ултразвук, йонофореза, ексракорпорална ударновълнова терапия, лазер терапия. Използване на епи брейс за лакът и ортеза на китката в положение на екстензия, могат да бъдат използвани с ефект в острата фаза на тенис лакът. Инжекционно приложение на кортикостероид в зоната повлиява болката и възпалението в краткосрочен план. PRP – плазмотерапия представлява инжектиране на богата на тромбоцити плазма от кръв на пациента след центрофугиране, която стимулира оздравителния процес на увредени мускули, сухожилия и стави. Инцекжионно приложение на ботулинов токсин също е с доказан ефект.

Хирургично лечение на тенис лакът

До оперативно лечение за тенис лакът се прибягва след 6-12 месеца неуспех в консервативното лечение. Едва 4-8% от случаите достигат до хирургично лечение като 80-90% от тях са с много добър резултат. Хирургичното лечение на тенис лакът може да бъде открито и артроскопски. При интервенцията се извършва ексцизия на абнормната и увредена тъкан на сухожилието – дебридман, след което следва декортикация на латералния епикондил – тази част от костта, за която се залавя сухожилието.

предишна статия
Следваща статия
Д-р Йовчев
Д-р Йовчев
Д-р Йовчев е специалист ортопед-травматолог. Има интереси в областта на еднопротезиране на големи стави, лечения на фрактури, ортопедични заболявания на долен и горен крайник.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени