Ганглион на ръката

Какво представлява ганглион на ръката?

Ганглион на ръката (Ganglion cyst) са пълни с течност кисти, които могат бързо да се появят, изчезнат и да променят размера си. Ганглионовите кисти не са раково образувание и в повечето случаи са безвредни.

Ганглионът се образува на нивото на малките ставички в китката. Той израства от тъканите около ставата, като може да обхване ставните обвивки, връзките и сухожилията в тази област. Вътре в балона има гъста, хлъзгава течност, подобна на течността, която смазва вашите стави.

Източник: Wikipedia

Къде най-често се среща ганглиона?

Източник: https://orlandohandsurgery.com/

Най-честата локализация на ганглионовата киста е гърба на китката (дорзална повърхност). Други места, където може да се образува ганглион на ръката :

  • От вътрешната страна на китката (воларна повърхност).
  • На нивото на метатарзофалангеалните стави.
  • На интерфалангеалните стави(на пръстите) – известни също като мукозни кисти – обикновено се свързват с артрит в ставата на пръста и са по-чести при жени на възраст между 40 и 70 години.
Източник: https://www.crortho.com/

Причина за образуването им

Не е известна етиологията за образуването на ганглони. Те се срещат най-често при по-млади хора на възраст между 15 и 40 години. Като жените са по-склонни да бъдат засегнати от мъжете. Тези кисти са често срещани и сред гимнастичките, които многократно натоварват китката. При хора, които натоварват повече ръцете си.

Какви са симптомите при ганглион на ръката?

Много ганглиони не предизвикват други симптоми освен появата на подутина(бучка). Ако кистата оказва натиск върху нервите, които преминават през съответното място, това може да причини болка, изтръпване и мускулна слабост. По-големите кисти, дори и да не са болезнени, могат да бъдат тревожни само поради външния си вид.

Диагностика

За диагностициране на ганглионова киста не са нужни специални изследвания освен физикален преглед от ортопед-травматолог. При по специфични случаи, може да се използва:

Рентгенова диагностика

Понякога при по-възрастни пациенти с ганглионови кисти и болкова симптоматика, която не се свърза с ганглиона, може да се наложи рентгенова диагностика. Последната ще установи някои състояния на костите, като артроза или туморно заболяване.

ЯМР (Ядрено-магнитен резонанс)

Може да се използва при по-големите ганглиони за предоперативно планиране или за разграничаване от туморни процеси.

Някои ганглионови кисти не изискват лечение. Въпреки това, ако кистата е болезнена или пречи на функцията или има неприемлив вид, има няколко възможности за лечение.

Лечение

Консервативно лечение

  • Наблюдение – ако нямате болка или други симптоми, Вашият лекар може да препоръча да изчакате и да наблюдавате, за да се уверите, че няма да настъпят необичайни промени.
  • Обездвижване – активността често причинява увеличаване на размера на ганглиона, което може да увеличи натиска върху околните нерви, причинявайки болка. Ортеза за китка или шина може да облекчи симптомите и да доведе до намаляване на размера на ганглия. Не се препоръчва от нас.
  • Аспирация – ако ганглионът причинява силна болка или силно ограничаване движенията, течността може да бъде източена(аспирирана). Има много проучвания, че рецедивите са много чести след тази процедура. Не се препоръчва от нас.

Хирургично лечение

При неуспех от горното консервативно лечение се пристъпва към хирургичен метод. Процедурата за отстраняване на ганглиона се нарича ексцизия. Включва цялостно отстраняване на кистата.

Ексцизията обикновено е малка операция, която се извършва за кратко време. Пациентите могат да се прибират у дома в деня на операцията след период на наблюдение. Възможно е да има известна чувствителност, дискомфорт и подуване след операцията. Обикновено можете да възобновите нормалните си дейности 2 до 6 седмици след процедурата.

Заключение и прогноза

Ганглионовите кисти, които не изчезват сами и са симптоматични, почти винаги реагират на хирургично лечение. След отстраняването по-голямата част от пациентите изпитват облекчаване на симптомите. В редките случаи на рецидив след операция може да се извърши ревизионна операция за повторно отстраняване на кистата.

предишна статия
Следваща статия
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

  1. Няма как да кача снимка, но предполагам, че е такава киста. Появи се изведнъж преди три месеца. Стана доста изпъкнала (колкото лешник), чувствах дискомфорт. Преди месец се подлхъзнах и се опрях точно на нея. Заболя ме адски, но си беше там. След час колежката ми забеляза, че я няма. Липсваше точно 7 дена и пак е на лице. Сега ми затруднява движението на палеца и я усещам при въртене и подпиране на дланта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени