Упойка при смяна на става – тазобедрена и колянна става

Преди операцията за смяна на тазобедрена или колянна става изборът на анестезия е важно решение, което може да окаже значително влияние върху възстановяването. Заслужава внимателно обмисляне и обсъждане с ортопед и анестезиолог.

Някои фактори за избиране на упойка

  • минал опит и предпочитания – историята при избиране на анестезия в минали операции би улеснил избора
  • текущо здравословно състояние – важно е да се обсъдят всички изследвания при приема в болница и придружаващи заболявания (ако имате такива).
  • реакции към лекарства (алергии)

Видове упойка при смяна на става – колянна и тазобедрена

Има 2 вида упойка при смяна на става, които може да се използват – регионална и обща.

Регионална анестезия

Регионалната анестезия включва блокиране на нервите към определена област на тялото, без да засяга мозъка или дишането. Пациентите са в съзнание и могат да бъдат дадени успокоителни, които да ги отпуснат и приспят.

Трите вида регионална анестезия, използвани най-често при смяна на стави са: спинални блокове, епидурални блокове и блокове на периферни нерви.

упойка при смяна на става
Поставяне на спинална/епидурална упойка. Източник: healthwise.net

Спинален блок

При спинален блок анестетикът се инжектира в долната част на гърба (кръстта). Това предизвиква бърз обезболяващ ефект, който изчезва след няколко часа.

Епидурален блок

При епидуралната блокада се използва катетър, поставен в долната част на гърба, за да доставя локални анестетици за променлив период от време. Епидуралният блок и спиналният блок се прилагат на много сходно място.

Блок на периферните нерви

При блокиране на периферен нерв се поставя местна упойка директно около главните нерви в бедрото, като бедрения нерв или седалищния нерв. Тези блокове засягат само единия крайник. Има добър обезболяващ ефект в следоперативния период.

Предимства на регионалната анестезия

Предимствата на регионалната анестезия са: по-малко кръвозагуба(относително), по-малко гадене, по-малко сънливост, подобрен контрол на болката след операция и намален риск от сериозни медицински усложнения (като инфаркт или инсулт, които макар и рядко, могат да възникнат при обща анестезия.

Недостатъци на регионалната анестезия

Страничните ефекти от регионалната анестезия са: главоболие (често), затруднено уриниране, алергични реакции и увреждане на нервите (рядко).

Обща анестезия

Общата анестезия често се използва за голяма операция. Тя може да бъде избрана въз основа на предпочитанията на пациента, ортопеда или анестезиолога. При неуспех от регионална упойка, общата анестезия остава единствен вариант. За разлика от регионалната и локалната анестезия, общата анестезия засяга цялото тяло. Той действа върху мозъка и нервната система и пациентите временна са в безсъзнание.

При обща анестезия се прилагат различни лекарства чрез инжекция или инхалация. След като пациентът изпадне в безсъзнание се поставя ларингеална маска или интубационна тръба.

Недостатъци на общата упойка

Както при всяка анестезия, има рискове, които могат да бъдат увеличени, ако имате сърдечно заболяване, хронични белодробни заболявания или други сериозни медицински проблеми.

Общата анестезия засяга както сърцето, така и дишането и има малък риск от сериозно медицинско усложнение, като инфаркт или инсулт.

Други често срещани странични ефекти са:

  • болки в гърлото
  • дрезгав глас
  • главоболие
  • гадене
  • сънливост
  • болки, сухота в очите
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени