Какво представлява ядрено магнитен резонанс (ЯМР)?

Техниките за образна диагностика са от изключително важно значение за диагностика на ортопедични заболявания. Освен рентгенова диагностикаехография, компютърна томография друг важен диагностичен метод е ядрено-магнитен разонанс (накратко ЯМР).

Какво представлява ЯМР?

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) създава изображения на напречно сечение на изследваната област. За разлика от компютърната томография, ядрено-магнитния резонанс работи без радиация. Апаратът за ядрено-магнитен резонанс използва магнитни полета и сложен компютър, за да направи снимки с висока разделителна способност на кости и меки тъкани.

ВАЖНО: Ако имате пейсмейкър, импланти, метални плаки или други метални предмети в тялото си, уведомете ренгеновия лаборант, преди да се подложите на ЯМР сканиране.

какво е ядрено-магнитен резонанс
Източник: ationalmaglab.org

Как се извършва ЯМР?

Пациентът лежи възможно най-неподвижно върху маса, която се плъзга в тръбовидния скенер. ЯМР създава магнитно поле около вас и след това пулсира радиовълни към областта на тялото ви, която трябва да бъде заснета. Радиовълните карат тъкани да резонират.

Компютър записва скоростта, с която различните части на тялото ви (сухожилия, връзки, нерви и т.н.) издават тези вибрации, и превежда данните в подробна, двуизмерна картина. Самата процедура е безболезенена. Изследването продължава около 30 до 60 минути.

Какво се диагностицира с ЯМР?

Ядрено-магнитния резонанс се използва за диагностициране на скъсани коленни връзки, патология на хрущяла, скъсан ротаторен маншон, дискова херния, остеонекрози, костни тумори и други патологии.

ямр на предна кръстна връзка
ЯМР данни за скъсана предна кръстна връзка

Заключение

ЯМР сканирането е отличен диагностичен инструмент. Той е безопасен, безболезнен и неинвазивен метод на диагностика.

Ако имате нужда от онлайн консултация с ортопед-травматолог, моля да натиснете тук.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени