Електромиография (ЕМГ)

Какво представлява електромиографията?

Електромиография (ЕМГ) е метод за изследване, използван за оценка на електрическата активност на мускулите. Той се основава на запис на електрическите сигнали, генерирани от мускулите по време на техното свиване и отпускане.

ЕМГ се използва широко в клиничната практика за диагностициране и оценка на различни мускулно-свързани състояния и заболявания.

Как се извършва изследването?

При провеждането на електромиографията, електроди се поставят на кожата над мускулите, които трябва да се изследват. Електродите регистрират електрическите сигнали, които възникват в мускулите по време на тяхното стягане и релаксация. След това получените сигнали се анализират чрез специално устройство, наречено електромиограф.

Кои заболявания се диагностицират чрез ЕМГ?

ЕМГ (електромиография) може да помогне при диагностицирането на различни мускулни и нервни заболявания. Някои от основните заболявания, които могат да бъдат диагностицирани чрез ЕМГ, включват:

  • Мускулни дистрофии – като Дюшенова мускулна дистрофия или спинална мускулна атрофия. Тези заболявания се характеризират с прогресивна загуба на мускулна сила и контрол.
  • Невропатии – диабетна невропатия, Гилен-Баре синдром, радикулопатии и др.
  • Миопатии
  • Нервни уврежданиясиндром на карпален тунел, улнарен тунел, невриноми и други нервни лезии
  • Миастения гравис

Безопасно ли е изследването за пациента?

ЕМГ (електромиография) е общоприета и безопасна процедура, която се извършва от опитни медицински специалисти. Въпреки това, както при всяка медицинска процедура, съществуват някои рискове и неприятности, които трябва да бъдат взети предвид, като: лек дискомфорт или болка, при поставянето на електродите върху кожата; минимален риск от инфекция; рядко срещани алергични реакции и др.

Въпреки тези рискове и неприятности, в голяната си част ЕМГ е безопасна процедура и предимствата й за диагностициране на мускулни и нервни заболявания обикновено надминават потенциалните рискове.

Все пак, ако имате конкретни здравословни проблеми или въпроси относно ЕМГ, винаги е препоръчително да се консултирате с вашия лекар!

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени