Лабораторни изследвания при ортопедично болен

При ортопедично болен пациент лабораторни изследвания се използват за допълнителна информация и оценка на здравословното състояние на пациента. Въпреки че специфичните лабораторни изследвания могат да варират в зависимост от конкретната болест или състояние.

Кръвни изследвания

Кръвните изследвания са много полезни за оценка на общото здравословно състояние на пациента. Те включват измерване на хемоглобина и хематокрита, брой бели кръвни клетки, брой тромбоцити и други параметри. Тези тестове могат да помогнат за откриване на възпалителни процеси, инфекции или анемии.

Възпалителни маркери

Измерването на възпалителни маркери като C-реактивен протеин (CRP) или седиментация на еритроцити (СУЕ) може да бъде полезно при оценката на възпалителни процеси, свързани с ортопедични заболявания, като артрити, бурсити или тендинити.

Биохимични показатели

Тестовете за функция на черния дроб, креатинин, урея, електролити (натрий, калий и други) и други биохимични показатели могат да бъдат измерени, за да се оцени функцията на вътрешните органи и общото здравно състояние на пациента.

Ревматологични тестове

Ако има подозрение за ревматично заболяване, като ревматоиден артрит или системен лупус еритематозус, специфични ревматологични тестове като ревматоиден фактор или антинуклеарни антитела (ANA) могат да се изпратят за допълнителна оценка.

Коагулационни тестове

При някои ортопедични процедури или травми може да се изисква оценка на състоянието на коагулацията. Тестовете за време на съсирване на кръвта (PT, APTT) и брой тромбоцити са някои от общите тестове, които могат да се извършат.

Това са само някои от лабораторните изследвания, които може да се изискват при ортопедично болен пациент. Специфичните изследвания ще бъдат определени от лекаря в зависимост от конкретната ситуация и нуждите на пациента.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени