Куркума при артрит – положителен ефект или просто мит?

  • Артритът е най-често срещаното заболяване на ставите.
  • По данни от проучвания по-висок е процентът при жените.
  • Най-често са засегнати пациенти над 60 години.
  • Ставите на колената са първите засегнати.
  • По данни публикувани през 2006 от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, пациентите съобщават за болка, която варира от лека скованост до невъзможност за нормални движения.
  • Скорошни изследвания твърдят, че активната съставка на подправката куркума(Curcuma longa), която идва от Индия, може да има големи ползи за здравето. Тази лечебна активна съставка е куркуминът. Куркума при артрит е известен с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Ефективност сравнима с противовъзпалителни лекарства – да или не?

Проучване, публикувано в медицинското списание „Trials”, сравнява ефективността на куркумата с тази на противовъзпалително лекарство, наречено диклофенак. Включени са 139 пациенти с болки в коляното. Част от тях приемат куркума 500мг три пъти дневно, а останалите диклофенак 50 мг два пъти дневно. Учените установили, че и двете групи са имали значително облекчаване на болката. Куркума при артрит има сходна ефективност, но с по-добра поносимост.

Куркумин – плацебо ефект или не?

В друго проучване се сравнява прием на 1000мг куркумин и плацебо при пациенти с остеоартрит на коляното и наличие на оток. Групата включва 70 пациента над 40 годишна възраст.  След  12 седмици произволно контролираното плацебо проучване установи, че екстракт от куркума е по-ефективен от плацебо за намаляване на болката в коляното при хора с остеоартрит на коляното, на база стандартизиран въпросник. Разбира се изследователите подчертават, че е необходима повече информация, поради малък брой участници.

Куркума – като подправка или екстракт?

Включването на куркумата като подправка в ястия би било идеално за водене на здравословен начин на живот. По-добра бионаличност би се постигнала при включването й с черен пипер или с богати на мазнини храни. Но прахът може да включва примеси и замърсители, които да понижат чистота и съдържанието на фитонутриента куркумин. Поради тази причина проучванията препоръчват употребата на ектракти от куркума за терапевтични цели като подобряване на болката в ставите.

Повече куркума при артрит не винаги означава по-добре.

Като всяко едно нещо в природата, консумирането на големи количества куркума може да има странични ефекти. При многократно превишени дози пациенти съобщават за главоболие, диария, обриви. Комбинация с калциеви препарати може да бъде предпоставка за камъни в бъбреците поради високо съдържание на оксалат в апетитната подправка. Проучванията показват, че куркумата може да има силни антикоагулантни ефекти, които могат да повлияят на действието на лекарствата за разреждане на кръвта в тялото.

Според Световната агенция по храните(FDA) е общопризната за безопасна, но при прекомерна употреба, неконсултирана с лекар, може да има неблагоприятен ефект върху здравето.

Винаги се консултирайте с вашият лекар при употребата на различни продукти. Изследванията установяват, че съставката в подправката куркума може значително да намали болката в коляното при хора с остеоартрит – но няма да подобри подуването или да излекува проблема. Тя ще играе роля в поддържащата терапия и здравословния начин на живот.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени