Подутина на лакътя (Бурсит на олекранона)

Онлайн консултация с лекар

Имате ли нужда от онлайн консултация с ортопед? Изберете лекар, направете заплащане и се консултирайте.

Една от причините за подутина на лакътя се явява бурситът на олекранона. Бурсит е възпаление на бурсата. Последната е тънка, пълна с течност торбичка, която се намира на върха на костта на лакътя (олекранона).

Бурсите действат като възглавници между костите и меките тъкани (напр. кожата). Те съдържат малко количество смазваща течност, която позволява на меките тъкани да се движат свободно над подлежащата кост.

Причини

  • Травма – травмата в съотвената област може да накара бурсата да произведе излишна течност и да се подуе.
  • Продължителен натиск – подпирането на лакътя за дълъг период от време върху твърда повърхност, като маса, може да доведе до подуване на бурсата. Обикновено този тип бурсит се развива в продължение на няколко месеца.
  • Професии – работа, която изисква подпиране на лакти
  • Инфекция – инфектираната бурса произвежда повече течност. Ако инфекцията не се лекува, течността може да се превърне в гной.
  • Медицинско състояниеревматоиден артрит и подагра

Симптоми при бурсит на лакътя

  • Подуване – първият симптом на бурсит на лакътя често е подуване
  • Болка – при подуване, бурсата се разтяга, което причинява болка. Болката често се влошава при директен натиск върху лакътя или при сгъване. Отокът може да стане достатъчно голям, за да ограничи движението на лакътя
  • Зачервяване и топло на допир – ако бурсата е инфектирана, кожата става червена и топла. Понякога инфектирана бурса се дренира спонтанно

Как се поставя диагнозата?

Обикновено не са нужни образни изследвания, като рентген, ЯМР и т.н. Диагнозата се поставя, чрез клиничен преглед и палпация. Понякога може да се аспирира съдържимото, за да се изясни видът на ексудата(течността).

Аспирация на съдържимото в бурсата

Лечение

Нехирургично лечение при бурсит на лакътя

Ако бурситът се дължи на инфекция, може да препоръча аспирация (отстраняване на течността) от бурсата с игла. Отстраняването на течността помага за облекчаване на симптомите. Изтеглената течност може да се изпрати за микробиологично изследване, за да се установи съответната бактерия. В тези случаи консервативното лечение включва антибиотично лечение.

Ако бурситът не се дължи на инфекция:

Налакътници – избягвайване на дейности, които причиняват директен натиск върху лакътя.
Обезболяващи лекарства – перорални лекарства като ибупрофен или други противовъзпалителни средства могат да се използват за намаляване на отока и облекчаване на симптомите.
Ако симтомите не отшумяват от НСПВС и аналгетици може да препоръча инжектиране на кортикостероиди.

Ако бурситът се дължи на други медицински състояние като ревматоиден артрит или подагра, нужно е да се лекува първоизточникът на проблема.

Оперативно лечение

При неуспех от гореописаните консервативни лечения се пристъпва към оперативно. Операцията включва бурсектомия, т.е хирургично премахване на бурсата. Възстановителния период продължава няколко седмици.

предишна статия
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

  1. Здравейте! Мъжът ми получи бурсит след травма преди седмица. Много го болеше, сега вече не толкова, но отокът си стои. Какво би могъл да приема и ли да маже. Благодаря!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени