Анатомия на раменна става

Раменна става е най-подвижната става в човешкото тяло. Причините за болки в рамото може да видите тук. Състои се от многобройни лигаменти и мускули, залавящите се за ключицата, лопатката, раменната кост и гръдната кост. В изграждането й участват четири стави: гленохумералната става, акромиоклавикуларната става и стерноклавикуларната става и скапулоторакална става.

Костна анатомия

Костите, които участват в изграждането на раменната област са: ключицата, лопатката, раменната кост и гръдната кост.

Мекотъканна анатомия на раменна става

Стави

Общо има четири основни артикулации, свързани с раменния комплекс, включващи гръдната кост, ключицата, ребрата, лопатката и раменната кост, които работят заедно, за да осигурят голям диапазон на движение на горния крайник и в трите равнини на движение.

 • гленохумералната става
 • акромиоклавикуларната става
 • стерноклавикуларната става
 • скапулоторакална става

Бурси

Бурсата е пълна със синовиална течност торбичка, която действа като възглавница между сухожилията и други ставни структури. В областта на рамото съществуват 8 бурси, най-много от всички отделни стави в тялото на човека.

Източник: https://inertiahealthgroup.com.au/

Мускули

Това са мускулите, които се прикрепят и действат върху четирите стави на раменния комплекс. Те са:

 1. Infraspinatus
 2. Supraspinatus
 3. Teres minor
 4. Subscapularis
 5. Teres major
 6. Deltoid muscle (anterior / middle / posterior)
 7. Serratus anterior
 8. Subclavius
 9. Pectoralis minor
 10. Pectoralis major
 11. Sternocleidomastoid
 12. Levator scapulae
 13. Triceps (3 heads)
 14. Biceps brachii (long head / short head)
 15. Coracobrachialis
 16. Rhomboid major
 17. Rhomboid minor
 18. Trapezius (upper / middle / lower)
 19. Latissimus dorsi
Източник: Netter’s Concise Orthopaedic Anatomy, 2009
Източник: Netter’s Concise Orthopaedic Anatomy, 2009

Раменна става

Ставни структури на раменната става

Glenoid Labrum

Labrum glenoidale е фиброхрущялна съединителна тъкан, подобна на ръб, която увеличава ставната повърхност на главата на раменната кост чрез задълбочаване на гленоидната ямка.

Ставна капсула

Ставната капсула, която обгражда гленохумералната става, също е важен стабилизатор на раменната става. Капсулата на гленохумералната става е удебелена в предната част и е два пъти по-голяма от главата на раменната кост.

Ставната капсула и гленохумералните връзки са свързани анатомично и главно функционират като стабилизатори при екстремни движения. Тази статична стабилизация в краен диапазон е много важна, когато всички други стабилизиращи механизми са претоварени.

Лигаменти

Гленохумерални лигаменти – те са 3 на брой.

Коракохумерален лигамент – покрива горната гленохумерална става отпред-отгоре и запълва пространството между сухожилията на мускулите Supraspinatus и Subscapularis, обединявайки тези сухожилия.

Коракоакримиален лигамент – триъгълна лента, простираща се между коракоидния израстък и акромиона, която заедно с тези структури образува свод за защита на главата на раменната кост.

Динамична стабилизация на рамото

Мускули на ротаторния маншон (Supraspinatus, Infraspinatus, Teres Minor, Subscapularis) – тези мускули имат доста малка площ и размер на напречното сечение, генерират малки сили, които играят основна роля в динамичната стабилизация на рамото. Те също така се смесват с капсулата, което също спомага за укрепването на ставната капсула.


Дълга глава на бицепса


Делтоидната функция – включва предотвратяване на сублуксация или луксация на главата на раменната кост, особено при носене на товар.

Източник: Топографска анатомия – В. Ванков, К.Илчев

Кръвоснабдяване

Раменната става се кръвоснабдява от клонове на a. circumflexa humeri posterior et anterior. Тези артерии се движат по хирургичната шийка на раменната кост и отделят в проксимална посока клончета, едни от които проникват в главата на тази кост, а други залягат върху ставната капсула и се разклоняват в нея.

Проксималната (лопаткова) част на ставната капсула в горната и горно-предната си част се кръвоснабдява от множество тънки клончета, произлизащи от a. suprascapularis и а. thoracoacromialis, a. suprascapularis и a. circumflexa scapulae.

предишна статия
Следваща статия
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени