Какво трябва да знаем, ако имаме болка в петата?

болки в петата
Анатомично разположение на плантарната фасция и зоната на болка

Честота на болка в петата

Една от основните причини за болка в петата е плантарен фасциит. Това е едно от най-често срещаните патологични състояния на стъпалото. Засяга равномерно мъже и жени без значение от възрастта.

Анатомия и функция

Плантарен фасциит представлява възпаление на плантарната фасция – дълъг и тънък слой фиброзна съединителна тъкан. Тя се разполага подкожно в долната част на стъпалото. Свързва петата с пръстите на крака. Основната и функция е подпомагане свода на ходилото, поемане на голямото напрежение, което пада върху крака. Също така взема участие в биомеханиката на стъпалото при ходене.

Причини за болка в петата

Понякога прекаленото и продължително натоварване в тази област предизвика микроразкъсвания на плантарната фасция на залавното и място за петата. Това води до загуба на еластичност, възпаление, а оттам увреждане в структурата и функцията и. Рискови фактори са разнообразни и могат да бъдат затлъстяване, висок свод, видът на обувките, настилката, на която се ходи или бяга, висока и постоянна физическа активност, по-стегнати и нееластични мускули на подбедрицата, поради което се затруднява движението в тази област.

Клиника

плантарен фасциит
Клинично болката се локализира в долната част на петата

Болката при плантарен фасциит е остра, внезапна и е известна още като болка при първа крачка след дълъг период в покой. Най-често се случва сутрин при ставане от леглото. Степента на болката може да спадне по време на движение и тренировки. След тях при прекратяване на движението, болката отново се появява и постепенно се изостря. В края на деня след продължително стоене се влошава.

Диагноза на болка в петата

Първият етап от поставянето на диагнозата е клиничен преглед. Зоната на болка е в предната и долна част на петата, която се засилва при сгъване на ходилото. Възможно е да има изразено плоскостъпие и ограничено движение в глезена. За потвърждаване на диагнозата плантарен фасциит се провеждат образни изследвания. Рентгенографията обикновенно е без изменения, но при хронично протичане може да се визуализира костен шип на залавното място на петата. Рентгеновото изследване, ЯМР, ЕМГ и сцинтиграфия отхвърлят други причини за болка в петата като фрактури, притискане на нерв в тази област, загуба на мастна тъкан.

Консервативно лечение

Повечето от пациентите с плантарен фасциит подобряват състоянието си в рамките на 6-8 месеца от стартиране на лечението. Най-напред трябва да се постигне контрол на болката като първа стъпка е да се намалят или дори прекратят дейностите, които изострят болката. При персистиране на оплакванията е уместно използването на перорални нестероидни противовъзпалителни лекарства. Специални упражнения за разтягане на прасеца и плантарната фасция са най-ефективният начин за консервативно облекчаване на болката при плантарен фасциит.

Използването на локални инжекции кортикостероид намалява възпалението и болката, но съществуват нежелани странични ефекти като разкъсване на плантарната фасция, което може да доведе до плоско стъпало и продължителна болка. Ортезите и обувките с ортопедични стелки и допълнителни подложки на петата намаляват болката при стоене и ходене, тъй като понижават значително напрежението, което трябва да поеме плантарната фасция. Нощните шини за ходило разтягат фасцията по време на сън и предотвратяват сутрешната болка. Използван метод е ударновълновата терапия, която е неинвазивна процедура, която се прилага при хронични случаи с над 6 месеца неуспех в лечението и обикновенно е болезнено за пациента.

Хирургично лечение

До оперативно лечение се прибягва след период от 9-12 месеца персистиране на болката при неуспешно консервативно лечение. Единият вариант представлява удължаване на мускулите и сухожилията в задната част на подбедрицата с цел отбременяване на плантарната фасция и позволявайки по-естествена позиция на стъпалото. Прилага се при пациенти, които имат затруднения в движението на ходилото въпреки разтегателните упражнения. Друга хирургична техника е плантарната фасциотомия, която представлява разрязване на фасцията при пациенти с нормално движение около глезена и продължителна болка. И двата вида операции могат да бъдат извършени ендоскопски.

Д-р Йовчев
Д-р Йовчев
Д-р Йовчев е специалист ортопед-травматолог. Има интереси в областта на еднопротезиране на големи стави, лечения на фрактури, ортопедични заболявания на долен и горен крайник.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени