Болки в ахилеса – тендинит на ахилесовото сухожилие

Ахилесовото сухожилие е най-голямото сухожилие в тялото. Той свързва мускулите на прасеца с петата и се използва, при ходене, бягане, изкачване на стълби, скачане, изправяне на пръсти и т.н. . Въпреки че ахилесовото сухожилие може да издържи на големи натоварвания, то е предразположено към тендинит.

С тендинит на ахилеса се описва състояние на възпаление на Ахилесовото сухожилие.

Източник: https://steppingoutpodiatry.com.au/

Какво представлява тендинитът

Тендинитът е остро възпаление на сухожилие. Възпалението е естествената реакция на тялото към нараняване и други травматични моменти. Често причинява подуване, болка или дразнене. С друг термин „тендинопатия“, се обяснява състояние, при което сухожилието развива микроскопична дегенерация в резултат на хронично увреждане с течение на времето. .

Ахилесовият тендинит е различен от ахилесовата руптура!

Руптура на ахилесовото сухожилие - състояние, при което се прекъсва целостта на сухожилието, или отделянето му от костта на петата. Разкъсването на ахилесовото сухожилие обикновено е резултат от внезапно нараняване.

Видове ахилесов тендинит

Има два вида ахилесов тендинит, в зависимост от това коя част от сухожилието е възпалена. Двата типа могат да се появят поотделно или едновременно.

Неинсерционен ахилесов тендинит

При неинсерционен ахилесов тендинит са засегнати влакна в средната част на сухожилието (над мястото, където се прикрепя към петата). С течение на времето може да се образуват разкъсвания на влакната. Това може да доведе до подуване и удебеляване на сухожилието.

Неинсерционният тендинит по-често засяга по-млади, активни хора, особено бегачи.

Инсерционен ахилесов тендинит

Инсерционният тендинит е в долната част на сухожилието, където то се прикрепя към костта на петата (известна също като калканеус).

Както при неинсерционния, така и при инсерционния ахилесов тендинит, увредените сухожилни влакна могат да се калцират с течение на времето и да се образуват микроразкъсвания.

Костните шипове на петата са чест признак на инсерционен ахилесов тендинит.

Източник: https://www.verywellhealth.com/

Причини за възпаление на ахилеса

Ахилесовият тендинит обикновено не е свързан с конкретно нараняване или травма. Проблемът е резултат от повтарящ се стрес върху сухожилието.

  • Внезапно увеличаване на количеството или интензивността на физическата активност. Например, увеличаването на разстоянието, при бягане с няколко мили, без да се даде шанс на тялото да се приспособи към новото разстояние.
  • Стегнати мускули на прасеца – стягането на мускулите на прасеца предизвиква допълнително напрежение върху ахилесовото сухожилие.
  • Деформация на Хаглунд – състояние, при което има уголемяване на костта в задната част на петата. Това може да увеличи напрежението в мястото на залавяне на сухожилието и да причини възпаление и болка.

Симптоми при възпаление на ахилеса

  • Болка и скованост – сутрин
  • Болка по дължината на сухожилието или задната част на петата, която се влошава с увеличаване на активността
  • Силна болка след тренировка
  • Образуване на костни шипове (инсерционен тендинит)
  • Подуване на прасеца и на ходилото

Как се диагностицира възпаление на сухожилието на Ахилеса?

Ретгенова диагностика

Осигуряват се ясни изображения на костите. Те могат да покажат костни шипове в задната част на петата. В случаи на тежък неинсерционен ахилесов тендинит могат да се видят калцификати по средната част на сухожилието.

ЯМР

Ядрено-магнитния резонанс не е необходим за диагностициране на ахилесов тендинит, то е важно за планиране на операцията, ако нехирургичното лечение е неефективно. ЯМР може да покаже тежестта на увреждането на сухожилието.

Източник: https://orthopaedia.com/
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени