Скъсване на вътрешен (медиален) менискус

Скъсването на вътрешен менискус е нараняване, което засяга медиалния мениск в колянната става.

Той има ролята да амортизира и разпределя натоварването върху коляното, както и да осигури стабилност и плавно движение между бедрото и подбедрицата.

Разположение на менискусите в колянната става

Какви са причините за скъсване на вътрешен менискус?

Скъсването на медиалния мениск може да се причини от различни фактори и ситуации. Ето някои от основните причини за скъсване на медиалния мениск:

  1. Травма – най-честата причина за скъсване на медиалния мениск е травма в коляното, като напр. внезапни въртящи движения, прекомерно натоварване или удари на коляното. Това може да се случи при спортни активности, където налягането и страничните сили върху коляното са значителни, например футбол, баскетбол, ски, бягане и т.н.
  2. Постепенна дегенерация – Медиалният мениск може да се скъса и като резултат на постепенна дегенерация и износване на структурата. Това може да се случи с времето, особено при по-възрастни хора или хора с предразположеност към менискални проблеми.
  3. Предразположеност – някои хора могат да имат по-слаби или по-късливи менискуси поради генетични фактори или предишни наранявания.
  4. Други фактори – някои фактори, като нестабилност в колянната става, дисплазия на коляното или хронични възпалителни заболявания, могат да увеличат риска от скъсване на медиалния мениск.

Симтоми

  1. Болка
  2. Оток – възможно е да се появи оток, поради възпалителна реакция.
  3. Ограничено движение – скъсването на медиалния мениск може да доведе до ограничено движение на коляното и затруднения при изпълнение на нормални активности.
  4. Защипване или блокиране – в някои случаи скъсаният мениск може да се защипе или блокира във вътрешността на коляното, което води до временна невъзможност за пълно разгъване или сгъване на коляното.

Лечение при скъсан вътрешен менискус

Лечението на скъсването на медиалния мениск зависи от няколко фактора, включително типът, местоположението и размерът на нараняването, както и от симптомите и активностите на пациента.

Артроскопско лечение при скъсан менискус

Неоперативно лечение

В някои случаи може да се препоръча консервативно лечение, включително почивка, ограничение на активността, рехабилитационна терапия и лекарства за облекчаване на болката и възпалението.

Хирургично лечение

Ако консервативното лечение не е достатъчно или ако скъсване на вътрешен менискус е сериозно или причинява значителни симптоми, може да се препоръча хирургично лечение.

Възможните процедури включват зашиване на мениска (когато е възможно), частично отстраняване на наранения мениск или пълно изваждане на мениска (менисцектомия).

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени