Болки в коляното – причини и симптоми

Болката в коляното е често срещано оплакване, което засяга хора от всички възрасти. Mоже да е резултат от травма, артроза, подагра или инфекция.

Симптоми, придружаващи болките в коляното

 • Подуване и скованост
 • Зачервяване и топлина при допир
 • Слабост или нестабилност
 • Невъзможност за пълно изправяне или сгъване на коляното

Причини

Травма

Травмата на коляното може да засегне връзките, сухожилията, бурсите (бурси), както и костите, хрущялите и други анатомични структури, които образуват самата става. Някои от най-често срещаните травми на коляното включват:

 • Травма на предна кръстна връзка (ПКВ) – представлява разкъсване на предната кръстна връзка – една от четирите връзки, които свързват костта на подбедрицата с бедрената кост. Увреждането е често срещано при спортисти.
 • Счупвания – Костите на коляното, включително капачката на коляното (патела), могат да бъдат счупени при падане или ПТП. Освен това хората, чиито кости са отслабени от остеопороза, понякога могат да получат фрактура на коляното от най-просто падане.
 • Скъсан менискус – менискусът действа като амортисьор между подбедрицата и бедрената кост.
 • Отчупване на хрущял – нараняването или дегенерацията на костта или хрущяла може да доведе до откъсване на парче кост или хрущял, което да плува в ставното пространство и да причинява болки при движение.
 • Бурсит на коляното – някои травми на коляното причиняват възпаление на бурсите (малки торбички с течност)
 • Пателарен тендинит – възпаление на сухожилието, което свързва капачката с подбедрицата. Бегачите, скиорите, колоездачите и тези, които се занимават с подобни спортни дейности, могат да развият пателарен тендинит.
анатомия на коляно

Механични причини

 • Синдром на илиотибиалния тракт – когато здравата лента от тъкани, която се простира от външната страна на бедрото до външната страна на коляното (илиотибиална лента), стане толкова стегната, че се трие във външната част на бедрената кост. Особено податливи са бегачите на дълги разстояния и колоездачите.
 • Изкълчване на пателата – когато капачката се измести от мястото си, обикновено към външната страна на коляното. В някои случаи капачката на коляното може да остане изместена и да можете да видите изкълчването.
 • Болка в бедрото или ходилото – ако имате болки в тазобедрената става или стъпалото, може да промените начина на ходене, за да щадите болезнената става. Но тази променена походка може да доведе до по-голямо натоварване на колянната става и да причини болка.
 • Наднормено тегло – затлъстяването увеличава натоварването и подпомага по-бързото износване на коленните стави, дори по време на обичайни дейности като ходене или слизане и качване по стълби.

Артрит

 • Гонартроза – най-често срещан
 • Ревматоиден артрит – автоимунно заболяване, което може да засегне почти всички стави в тялото, включително и коленете. Въпреки че ревматоидният артрит е хронично заболяване, той има тенденция да варира по тежест.
 • Подагрозен артрит – възниква, когато в ставата се натрупват кристали пикочна киселина. Подаграта най-често засяга палеца на крака, но може да се появи и в коляното.
 • Псевдоподагра – често се бърка с подаграта. Причинява от кристали, съдържащи калций, които се развиват в ставната течност. Коляното е най-често срещаната става, засегната от псевдоподагра.
 • Септичен артрит – води до подуване, болка и зачервяване. Септичният артрит често се съпровожда с повишена температура и обикновено няма травма преди появата на болката.

Пателофеморален болков синдром

Пателофеморалният болков синдром се отнася до болка, възникваща между капачката и подлежащата бедрена кост. Често срещан при спортисти; млади хора, особено при тези, чиято капачка на коляното не се движи правилно в своята вдлъбнатина; при възрастни хора, които обикновено развиват състоянието в резултат на артритроза на капачката на коляното.

Ако имате болки в коляното, може да се възползвате от нашата безплатна онлайн консултация с ортопед-травматолог.
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени