Болки в тазобедрената става – причини

Болката в тазобедрената става е често срещан симптом. Тя може да варира по интензитет от лека до силна. В тази статия ще научите всички причини за болки в тазобедрената става.

Кои са причините за болки в тазобедрените стави?

Остеоартрит (Коксартроза)

Коксартрозата е състояние, когато хрущялът в тазобедрената става бавно се износва с течение на времето. Той се износва, поради напредване на възрастта или предишна травма на тазобедрената става. Ставното пространство намалява, образуват се остеофити (шипове) и костите започват да се „трият“ една в друга.

При коксартроза болката може да е тъпа или остра.

Възпалителен артрит

Тук се включват:

  • Ревматоиден артрит – хронично автоимунно заболяване, засягащо ставите
  • Анкилозиращ спондилит – хронично възпалително състояние на гръбначния стълб и ставите)
  • Системен лупус еритематозус – автоимунно заболяване, засягащо цялото тяло

Този тип болка в тазобедрената става може да отшуми с увеличаване на физическата активност.

Фрактури (счупване)

Фрактура на бедрената кост, която означава счупване на бедрената кост, придружена с много силна болка. Тези счупвания могат да се случат след падане или директен удар в бедрото. При възрасни хора, най-честата причина за фрактура на бедрената кост е остепорозата.

Болката при фрактура е остра и обикновено движенията са силно ограничени или невъзможни.

Бурсит

Iliopsoas бурсит

Бурситът е възпаление на бурсата. Последните са малки, пълни с течност торбички, които служат като възглавница между ставите, мускулите и сухожилията.

При iliopsoas бурсит, болката е в предната и горна част на бедрото/тазобедрена става. Най-често се среща при футболисти и бегачи.

Трохантерен бурсит

Трохантерният бурсит причинява остра болка в страничната част на бедрото, която често се разпространява надолу по бедрото и коляното.
Болката обикновено е по-силна през нощта, при спане върху засегнатата страна на бедро. Освен това се влошава при активност, като ходене или бягане.

Остеонекроза на тазобедрената става (инфаркт на главата на бедрената кост)

Остеонекроза на бедрената глава причинява разрушаване на тазобедрената става. Възниква, поради недостатъчно кръвоснабдяване на тазобедрената става. В много случаи се дължи на употребата прекомерната употреба на кортикостероидни лекарства (зачестили случаи след Covid пандемията) и прекомерна употреба на алкохол

Може да причини болка в тазобедрената става или слабините, която се влошава при ходене.

Разкъсване на лабрума

Лабрумът е изграден от хрущялна тъкан, която минава около външния ръб на ацетабулума(ямката на тазобедрената става). Прекомерното натоварване или травма може да причини разкъсване на лабрума. Състоянието се придружава с тъпа или остра болка, която се влошава при носене на тежести.

Фемуроацетабуларен импийджмънт (FAI синдром)

При фемороацетабуларния импийджмънт около тазобедрената става се образуват костни израстъци (шипове), които могат да ограничат движението на тазобедрената става и в крайна сметка да причинят остеоартрит.

Симптомите включват остра болка в областта на слабините, която се насочва към външната страна на бедрото. Можете да почувствате болка, когато се изправите след дълго седене. Скованост и накуцване също са често срещани при FAI синдром.

Инфекция на тазобедрената става

Състояние, при което освен болка има и подуване, висока локална температура в областта, фебрилитет, ограничено движение на ставата.

Рак на костите

Обикновено болката се увеличава през нощта и с нарастването на тумора става постоянна. Може да причини подуване, загуба на тегло и умора.

Сакроилиачни стави

Сакроилиачните стави свързват долната част на гръбначния стълб с таза.

Различни проблеми със сакроилиачните стави, включително артрит, инфекции, нараняване на ставните връзки, могат да причинят болка в задната част на тазобедрената става, която може да се разпространи по бедрото надолу и задната част на крака.

Пириформис синдром

Възниква, когато седалищният нерв се компресира от мускул наречен пириформис. Този мускул е дълбоко в седалището, близо до горната част на тазобедрената става.

Hamstring разтежение

Друга причина за болки в тазобедрената става са мускулните разтежения. Те представляват разкъсвания, които обикновено се причиняват от усукване или форсирано съкращение на мускула. Причинява болка в седалището и/или в задната част на бедрото.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени