Положителен симптом на Тренделенбург

Какво представлява симптом на Тренделебург?

Симптом на Тренделенбург е бърз физически преглед, който може да оцени дисфункция на тазобедрената става. Често се нарича тест на Тренделенбург.

Положителният знак на Тренделенбург (+++) обикновено показва слабост в мускулите абдуктори (отвеждачи) на бедрото: m. gluteus medius и m.gluteus minimus. Тези открития могат да бъдат свързани с различни аномалии на тазобедрената става, като вродена луксация на тазобедрената става, ревматоиден артрит, остеоартрит.

Как се изследва?

Когато се накара пациентът да стъпи на болния крак и да повдигне здравия , глутеалната гънка на здравия крайник спада надолу. Обяснява се със скъсяване на разстоянието между залавните точки на глутеалната мускулатура, от което тя става инсуфициентна. Тя не може да задържи таза в хоризонтално направление и той се наклонява надолу докато tuber ossis ischii се опре до диафизата на бедрената кост на стъпилия болен крак.

Стои в основата на „патешката“/ „клатушкаща“ походка при вродената луксация на ТБС.

При кои заболявания се позитивира теста?

  • Слабост на глутеус медиус (мускул)
  • Нестабилност на тазобедрената става и сублуксация
  • Остеоартрит на тазобедрената става (коксартроза)
  • Парализа на горния глутеален нерв
  • Болка в долната част на гърба
  • Болест на Legg-Calvé-Perthes
  • Вродена луксация на тазобедрената става

Ако имате оплаквания и нужда от онлайн консултация с ортопед, може да се възползвате от нашата безплатна онлайн консултация.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени