Кръв в колянната става (хемартроза)

Много пациенти, които са с подутина в коляното може да са срещали термин нар. хемартроза след преглед при ортопед. В случая, това означава наличие на кръв в колянната става.

Какво е хемартроза?

Хемартрозата е кръвоизлив в ставата. Причинява се от състояния като хемофилия, физическа травма или други фактори. Лечението е от съществено значение, тъй като неевакуираният хематом може да увреди хрущяла на ставите. Най-често хемартроза се среща в колянна става.

кръв в колянната става

Причини

Хемартрозата на коляното може да се появи след прекарана травма или да се развие спонтанно, ако сте склонни към кървене.

Често срещаните причини за хемартроза включват:

 • Травми, натоварване или разкъсване на меките тъкани в колянната област
 • Нарушения на кръвосъсирванетохемофилията е най-често срещаното нарушение на кръвосъсирването
 • Средствата за разреждане на кръвта – като аспирин, или антикоагуланти, като варфарин, могат да направят по-податливи на кървене в която и да е част на тялото, включително и ставите. Можете да кървите спонтанно, но обикновено кървенето се появява в резултат на лека до умерена травма.
 • Гонартроза (Остеоартрит на колянна става) – често свързан с дегенеративно разкъсване на менискуса, може да доведе до кървене в ставата.
 • Следоперативно кървене
 • Злокачествени заболявания – могат да нарушат кръвоносните съдове в ставата. Освен това туморът може да развие собствено кръвоснабдяване, което може да включва крехки кръвоносни съдове, които лесно могат да се разкъсат или да кървят.

Симптоми

Признаците и симптомите на хемартрозата могат да варират от леки до тежки и обикновено се влошават, ако има голямо кървене. Симптомите включват:

 • Подуване
 • Посиняване
 • Скованост
 • Болка
 • Зачервяване
 • Увеличена локална топлина в областта

Усложнения

Ако прогресира, хемартрозата може да възпали и изтъни хрущяла, причинявайки болка, слабост. В тежки или продължителни случаи състоянието може да създаде трайни промени в структурата и функцията на колянната става.

Диагноза

Може да установи чрез обикновен преглед от специалист. Когато имате болка и подуване в една-единствена става, хемартрозата се счита за възможна причина. Образната диагностика също може да бъде полезна за идентифициране на кръв в колянната става (ехография).

Аспирацията (артроцентеза) може да постави окончателна диагноза. Процедурата представлява вкарване на игла в коляното и аспирация, като ще вземе проба от ставната течност. Течността първо се анализира визуално, а може да бъде изпратена и в лаборатория за пълен анализ.

Ставната течност, която се свързва с хемартроза, обикновено е червеникава, розова или кафеникава.

Лечение

Лечението на хемартрозата зависи от причината и може да включва прости домашни средства, лекарства за облекчаване на болката и отока или евакуация на хематом.

Консервативното лечение включва:

 • Почивка, лед, компресия и повдигане на крайника – често се използва за овладяване на болката и отока.
 • Избягването на лекарства за разреждане на кръвта – много болкоуспокояващи лекарства, продавани без рецепта (т.нар. НСПВС), като ибупрофен, напроксен и др., също разреждат кръвта и могат да засилят кървенето.
 • При големи кръвоизливи може да се направи аспирация на колянна става в рамките на два дни след кръвоизлива

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени