Лечение на болки в коляното

Болката в коляното е често срещано оплакване. Причините са многобройни. В тази статия са описани начините на диагностика и лечение.

Диагностика при болки в коляното

Образна диагностика

 • Рентгенова диагностика – рентгеновата снимка може да помогне за откриване на фрактури на костите и дегенеративни ставни заболявания, като гонартроза.
 • Компютърна томография (КТ) – те комбинират рентгенови лъчи, взети от много различни ъгли, за да създадат напречни изображения на вътрешността на тялото. Компютърната томография може да помогне за диагностициране на проблеми с костите и фини фрактури. Специален вид компютърна томография може точно да идентифицира подагра, дори когато ставата не е възпалена.
 • Ултразвук – тази технология използва звукови вълни, за да създаде изображения в реално време на структурите на меките тъкани в и около коляното.
 • Магнитно-резонансна томография (МРТ) – при нея се използват радиовълни и мощен магнит, за да се създадат триизмерни изображения на вътрешността на коляното. Това изследване е особено полезно за разкриване на увреждания на меките тъкани, като връзки, сухожилия, хрущяли и мускули.

Лабораторни изследвания

Ако се подозира инфекция или възпаление, вероятно ще Ви бъдат направени кръвни изследвания, а понякога и процедура, наречена артроцентеза, при която с игла се евакуира малко количество течност от колянната става и се изпраща в лаборатория за анализ. Повече за лабораторните изследвания в ортопедията.

Неоперативно лечение при болки в коляното

Лекарства

Използват се лекарства за облекчаване на болката (напр. нестероидни противовъзпалителни средства) и за лечение на заболяванията, причиняващи болки в коляното, като ревматоиден артрит или подагра.

Рехабилитация

Укрепването на мускулите около коляното стабилизира цялата колянна става. Физиотерапията или различни видове укрепващи упражнения в зависимост от конкретното състояние, помагат до извества степен при болки в коляното.

Могат да се използват различни видове наколенки, които да подпомогнат защитата и поддържането на колянната става.

Инжекции в коляното

 • Кортикостероиди – инжектирането на кортикостероиди може да помогне за намаляване на симптомите на артритното обостряне, да намали възпалението и да осигури облекчаване на болката, което може да продължи няколко месеца. Тези инжекции не са ефективни в дългосрочен план, ако се касае за дегенеративен процес (напр. гонартроза).
 • Хиалуронова киселина -тя е гъста течност, подобна на течността, която естествено смазва ставите, хиалуроновата киселина подобрява подвижността и облекчава болката. Ефектът може да продължи до шест месеца.
 • Плазма, богата на тромбоцити (PRP) – PRP съдържа концентрация на много различни растежни фактори, които намаляват възпалението и подпомагат оздравяването. Някои проучвания са установили, че PRP може да бъде от полза за някои хора с остеоартрит.

Оперативно лечение при болки в коляното

Някои състояния като скъсване на предна кръстна връзка, скъсване на менискус или други мекотъканни структури, тежкостепенна гонартроза, изискват оперативно лечение.

 • Артроскопия – В зависимост от увреждането, с помощта на фиброоптична камера и дълги, тесни инструменти, поставени само през няколко малки разреза около коляното, могат да отстранят причинителя на болките в коляното. В кои случаи е удачна артоскопската процедура?
 • Операция за частично заместване на коляното с изкуствена – при тази процедура се заменя само най-увредената част на коляното с части, изработени от метал и пластмаса. Обикновено операцията може да се извърши през малки разрези.
 • Тотално ендопротезиране на коляното – при тази процедура се изрязват увредените кости и хрущяли от бедрената кост, подбедрицата и капачката и се заменят с изкуствена става, изработена от метални сплави, висококачествени пластмаси и полимери.
 • Остеотомия – най-елементарно обяснено, включва отстраняване на кост от бедрото или подбедрицата, за да се подравни по-добре коляното и да се облекчи болката при артроза. Тази операция може да отложи за извествно време операция за цялостно ендопротезирне на коляното.
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени