Бейкерова киста

Какво представлява Бейкерова киста?

Бейкеровата киста или т. нар. поплитеална киста е мека, пълна с течност бучка, която се образува в задната част на коляното. Подобно на много заболявания, тази киста е кръстена на лекаря, който я е описал за първи път – Dr. William Morrant. Когато структурите в или около ставата са повредени, коляното произвежда допълнителна течност, която може да „тече“ в такава посока, така че да образува киста в задната част на коляното.

бейкерова киста

Каква е причината за образуването й?

Причините за образуването на такава киста, могат да са свързани както с травма на коляното, така и от дегенеративни заболявания на колянната става:

 • Артрит (гонартроза или ревтматоиден артрит)
 • Травма на коляното (увреден менискус или ставни връзки)
 • Подагра
 • Възпаление в колянната става

Симптоми при Бейкерова киста

Симптомите, придружаващи това заболяване са болка – която може да е резултат от първоначалното увреждане, което е причинило кистата на Бейкър. Всяко напрежение в коляното може да доведе до набъбване на тази бучка. Когато коляното или кистата се подуят, това може да увеличи болката и да ограничи движенията в колянната става. В редки случаи, може да се подуе и зачерви кракът под коляното, което може да бъде объркано с флебит или тромбоза на долния крайник.

Как се диагностицира бейкеровата киста?

Най-добре се визуализира кистата при:

бейкерова-киста-пример

С какво може да се обърка бейкеровата киста?

При поставяне на такава диагноза, трябва да се има предвид, дали не се касае за мекотъканни тумори (липома, невринома, неврофиброма) или варикозен възел.

Лечение на поплитеална киста

Има ли нехирургично лечение на Бейкеровата киста?

Има случаи, когато тази киста се лекува без операция. Методите на лечение са прости и са приложими в домашни условия.

 • Компрес с лед на коляното
 • Постелен режим – да не се натоварва коляното
 • Повдигане на коляното по време на почивка
 • Лекарствени средства от рода на нестероидни противъвъзпалителни средства
 • Поддържане на здравословно телесно тегло, което може да помогне за по-малък натиск върху ставите.

Хирургично лечение на поплитеална киста

Ако гореописаните препоръки не повлияват болката, решението е хирургично. Включва:

 • ексцизия на кистата
 • артроскопия на колянната става – тази процедура може да се използва както за диагностициране, така и при увреда на структурите на коляното.
 • остеотомия на коляното – При тази процедура се изрязва част от костта, за да коригира увреждането на коляното ви. Тя може да бъде опция за тези с артритна болка в коляното.

След колко време ще се възстановя след операцията?

Винаги питайте Вашият ортопед, който Ви е оперирал, защото само той знае състоянито на коляното и каква операция Ви е правена.

Съвети и препоръки след ексцизия на Бейкерова киста

 • Избягване на натоварващи дейности
 • Елевация на оперирания крайник няколко дни след операцията, за да намалите отока и болката, която може да почувствате
 • Прием на всички лекарства за болка и антибиотици според инструкциите на вашия ортопед

Ако имате допълнителни въпроси, свързани с бейкеровата киста, може да коментирате под тази статия. Ако имате нужда от онлайн консултация с ортопед – моля да посетите „Онлайн консултация с ортопед

предишна статия
Следваща статия
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

 1. Здравейте ,аз съм със Бейкарова киста ,диагностицирана чрез ЯМР.От установяването на кистата минаха 2 месеца.Искам да попитам какво лечение и къде ще ми препоръчате да се лекувам.

   • Здравейте!Преди 10 дни направих операция на скъсан менискус (латерален) Беше почистен.Нямах болка 5,6 дни,но след това болката се завърна почти на половина,колкото преди,като е основно в сгънката на коляното отзад и отстрани и най-вече при сгъване и разгъване(преди операция пак там ме болеше)Та,въпросът ми е-1 .Дали отново е скъсан? 2.Може би е нормално и му трябва почивка?3.Възмжно ли е да е от малката бейкерова киста,открита на ЯМР?
    Благодаря,ако ми отговорите!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени