Кръвоснабдяване на костите

Кръвоснабдяване на костите е важен аспект от техния растеж, поддържане и регенерация. Кости се хранят чрез два основни вида кръвоснабдяване.

Ендостално кръвоснабдяване

Това е кръвоснабдяването, което достига до костта чрез кръвоносни съдове, които се намират вътре в самата кост. Тези съдове снабдяват костния мозък, който съдържа стволови клетки и е отговорен за производството на нови кръвни клетки и растеж на костната тъкан.

Периостално кръвоснабдяване

Кръвоснабдяването, което достига до костта през периоста – външния покриващ слой на костта. Тук има богато разклонение на кръвоносните съдове, които доставят кислород и хранителни вещества до външните области на костта.

Защо е важно кръвоснабдяването на костите?

Правилното кръвоснабдяване на костите е от съществено значение за тяхната здравина, растеж и ремоделиране. При нарушаване на кръвоснабдяването може да възникнат проблеми като некроза на костта или отслабване на тъканта.

Какво трябва да направим за правилно кръвоснабдяване на костите?

За да поддържате здравето на костите си, е важно да имате правилна хранителна подкрепа, достатъчно физическа активност и да избягвате фактори, които могат да навредят на кръвоснабдяването на костите, като например пушенето или недостатъчното приемане на калций и витамин D.

предишна статия
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени