Натъртване – значение, симптоми и лечение

Натъртването е травматично увреждане, получен в резултат от удар с тъп предмет или падане от височина върху твърда повърхност.

При тази травма се увреждат меките тъкани, без да се наруши целостта на кожата. Нарушава се функцията на крайника.

Какви са симптомите на натъртването?

Характеризира се с локализирана болка на мястото на удара, оток и хематом. С течение на времето (след няколко дни), оплакванията намаляват. Болката намалява своя интензитет. Отокът спада. Цветът на кожата от хематома преминава постепенно от синьо-виолетов към зеленикав и жълт.

Лечение

На първо място трябва да се осигури покой на засегнатата област. Като при увреждане на ставите, може да се наложи носенето на ортеза.

Поради наличие на разкъсване на повърхностните съдове, в първите дни се препоръчва налагане на студени компреси под формата на лед в найлонови торбички.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени