Навяхване (дисторзио) – значение, симптоми, лечение

Навяхването е състояние, при което в резултат на травматичен момент се получава временно разместване на ставните повърхности.

Ставната капсула и връзки се преразтягат, като обикновено не се нарушава целостта им.

Какви са симптомите на навяхване?

Появата на внезапна и силна болка в областта на дадена става. Тя се усилва рязко при опит за движение.

Най-често страдащите стави са глезенната, колянната и гривнена става(китка). При по-тежки травми в областта на глезенната и колянна става, обикновено в първите няколко часа, пациентите не могат да ходят.

Появява се оток и се образува хематом. При допир в съответната област, болката е остра.

Как се диагностицира?

Обикновено диагнозата се поставя чрез физикален преглед. При силно изразени гореописани симптоми, може да се наложи и рентгенова диагностика в няколко проекции, за да се изключи счупване на някоя/и кост/и.

Лечение

Зависи от тежестта на увредата. При по-леките случаи е нужно да се осигури обездвижване на ставата и прилагане на студени компреси в първите няколко дни. При по-тежки случаи е необходима имобилизация на ставата. Като тя продължава средно 3 седмици. Много е важно след този период да се започне активна рехабилитация!

При тежки навяхвания на колянната става се среща хемартроза. При това състояние, преди имобилизация трябва да се извърши пункция за евакуиране на кръвта от колоянната става.

Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени