Хранителни добавки при коксартроза

Коксартрозата е дегенеративно заболяване на тазобедрената става. Добавки при коксартроза могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите и поддържане на здравето на ставите.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че добавките не заместват основното лечение и консултацията с лекар. Ето някои добавки, които могат да бъдат разгледани.

Глюкозамин и хондроитин

Тези добавки се използват широко за поддържане на здравето на ставите и могат да помогнат за подобряване на симптомите на коксартроза. Глюкозаминът стимулира регенерацията на хрущялната тъкан, а хондроитинът помага за намаляване на възпалението и смазване на ставите.

  Омега-3 мастни киселини

  Омега-3 мастните киселини, като ейкозапентаенова киселина (ЕПК) и докозахексаенова киселина (ДХК), имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за подобряване на симптомите на коксартроза.

   Антиоксиданти

   Антиоксидантите, като витамин C и витамин E, могат да помогнат за намаляване на възпалението и дегенерацията на ставите, причинено от оксидативен стрес. Те могат да бъдат полезни при коксартроза.

    Колаген

    Колагенът е основен структурен компонент на хрущялната тъкан и неговото добавяне може да помогне за заздравяване на ставите и подобряване на гъвкавостта им.

     Босвелия

     Босвелията е билков продукт, който може да има противовъзпалителни свойства и да помогне за намаляване на болката и възпалението в ставите.

      Преди да започнете да приемате добавки при коксартроза, е важно да се консултирате с лекар или фармацевт, особено ако имате някакви съпътстващи заболявания.

      Д-р Ниази
      Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
      Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

      Време е за Ваши въпроси

      ВАШИЯТ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Подобни статии

      Последвайте ни

      Последно добавени