Болки в долната част на гърба

Болки в долната част на гърба или така наречената ниска кръстна болка е често срещано оплакване в днешно време. Най-често е в резултат на травма, начин на живот и някои медицински състояния.

Болката в кръста е по-вероятно да се появи при хора на възраст между 30 и 50 години. Това отчасти се дължи на промените, които настъпват в тялото с напредване на възрастта.

Причини за болки в гърба

Гръбначният стълб се състои от сложна структура от мускули, връзки, сухожилия, дискове и кости, които работят заедно, за да поддържат тялото ни изправено и ни позволяват да се движим.

Пренатоварване

Дейностите, които могат да доведат до пренатоварване на Вашия гръб включват:

 • Вдигане на тежест в неправилна позиция
 • Вдигане на тежки предмети, без предпазни средства
 • Резки и усукващи движения при ставане, лягане и движение.

Медицински състояния

Артроза

Най-често е износването на дисковете, особено на сегментите L4-L5/L5-S1. Поради стесняване на диска (дискоза) се стига до разхлабване на подвижния междупрешленен сегмент. Това от своя страна води до неправилно натоварване на интервертебралните стави и до неблагоприятни обратни въздействие върху околната мускулатура.

Дискова херния

 • Протрузия на диска – пролабиране на диска в спиналния канал без разкъсване на външните влакна на диска.
 • Пролапс на диска – преминаване на диска през разкъсания anulus fibrosus в спиналния канал
 • Секвестриране на диска – попадане на дискова тъкан в спиналния канал през anulus fibrosus

Повече за видовете дискови хернии

Тук може да видите разликите в състоянията на дисковото хернииране:

дискова херния - видове
Източник: 123RF.com

Ишиас

Ишиасът може да възникне при дискова херния или някои други медицински състояния, ако дискът притиска седалищния нерв. В резултат на това той причинява болка в краката. Тази болка обикновено се усеща като парене или иглички.

Спинална стеноза

Спиналната стеноза е, когато гръбначният канал се стеснява, оказвайки натиск върху гръбначния мозък и гръбначните нерви. Натискът върху гръбначните нерви причинява симптоми като: изтръпване, спазми или слабост.

Гръбначни изкривявания

Сколиоза, кифоза и лордоза – видове гръбначни изкривявания. Това са вродени или придобити състояния, които обикновено се диагностицират за първи път в детството или юношеството. Ненормалната кривина на гръбнкака може да окаже натиск върху разклоненията на гръбначните нерви и да причини болка.

Други причини

Има редица други състояния, които причиняват болка в долната част на гърба. Те включват:

 • Артрит – възпаление на ставите.
 • Фибромиалгията – причина за дълготрайна болка в ставите, мускулите и сухожилията.
 • Спондилит – възпаление на ставите между гръбначните кости.
 • Спондилоза – дегенеративно разстройство, което може да причини загуба на нормалната гръбначна структура и функция. Въпреки че стареенето е основната причина за състоянието, местоположението и скоростта на дегенерация са специфични за индивида.

Проблемите с бъбреците също могат да се отразят като болки в долната част на гърба.

Диагноза

Може да са необходими образни изследвания като рентгеново изследване, компютърна томография, ултразвук и ЯМР, ЕМГ, остеодензитометрия, за да може да се провери:

 • състояние на костите и тяхната плътност
 • състояние на междупрешленните дискове
 • проблеми с връзките и сухожилията на гърба
 • проблем с проводимостта на нервите и разклоненията

Лечение

Неоперативно

*Никога не предприемайте самолечение! Нужно е да се консултирате с Вашият лекар за дозировка и продължителност на лечение.

Оперативно

При тежки случаи може да се наложи операция. Хирургията обикновено е опция, когато всички други лечения са неуспешни. Въпреки това, ако има загуба на контрол върху червата или пикочния мехур или прогресивна неврологична загуба, операцията е задължителна в спешен порядък.

Следваща статия
Д-р Ниази
Д-р Ниазиhttps://orthopedy.bg
Д-р Есен Ниази е специализант по ортопедия и травматология в София с интереси в областта на диагностиката и лечението на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат. Образование Завършва Медицински университет София през 2020 г. Към момента специализира в отделение Ортопедия и травматология в МБАЛ Доверие. Квалификации Член на Български лекарски съюз; Участие в конгреси и семинари по специалността в България и чужбина. Биография От дипломирането си през 2020 г. д-р Ниази работи в отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие в София и е част от екипа на МЦ Доверие - СБТ София. Владее английски и турски език.

Време е за Ваши въпроси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последвайте ни

Последно добавени